Az angol válogatott továbbra is az Európa-bajnokság favoritja

Még ha nem is nyújtottak meggyőző teljesítményt a csoportmérkőzéseken, az angol labdarúgó-válogatott marad az Európa-bajnokság esélyese az Opta statisztikái szerint.

Az angol csapat gyenge játéka ellenére is az Európa-bajnokság favoritjaként kezeli őket az Opta, a spanyolok és a házigazda németek előtt. A torna előtt még csak 17 százalék esélyt kapott a végső győzelemre, de ez az arány a csoportkör után 20 százalékra emelkedett. Az angolok egy győzelemmel és két döntetlennel csoportelsőként jutottak tovább, és a nyolcaddöntőben Szlovákiával találkoznak majd.

A könnyebbnek ítélt ágon való szereplés is hozzájárulhatott az angol válogatott esélyeinek növekedéséhez, hiszen így elkerülik a legnagyobb riválisokat, mint Franciaország, Spanyolország, Németország, Portugália és Belgium. Az elődöntőben azonban az olasz csapattal kellhet megküzdeniük.

A spanyol válogatott, melyet többek között Lamine Yamal is erősít, hibátlanul, kapott gól nélkül zárta a csoportkört, és meggyőző játékot mutatott be. Őket követi a német válogatott, majd a szintén veretlen, de gyengébben szereplő franciák.

Meglepő módon a torna előtti utolsó helyezett Georgia is továbbjutott, így esélyeik a végső győzelemre 0,1 százalékról 0,3 százalékra nőttek. A csoportkör után azonban az angol válogatott teljesítménye miatt több rangsorban egészen a 16. helyig kúsztak hátra, és a legdurvább az egészben az, hogy olyan gyenge az alsó ág, hogy még így is Anglia a legnagyobb favorit a döntőre.

Az Európa-bajnokság nyolcaddöntői szombaton kezdődnek, a következő program szerint:

szombat - 18.00: Svájc–Olaszország, Berlin - 21.00: Németország–Dánia, Dortmund

vasárnap - 18.00: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen - 21.00: Spanyolország–Georgia, Köln

hétfő - 18.00: Franciaország–Belgium, Düsseldorf - 21.00: Portugália–Szlovénia, Frankfurt

kedd - 18.00: Románia–Hollandia, München - 21.00: Ausztria–Törökország, Lipcse

Az Index minden fontos információt egy helyen kínál az Európa-bajnokságról: meccsösszefoglalókat, riportokat, interjúkat, podcastokat, videókat és érdekességeket. Az Index Európa-bajnoki melléklete pedig a cikkek mellett tartalmazza a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is. Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!