A stresszmentes nyaralás titka és ára

Önismeret és tudatosság – ezek lehetnek a nyári pihenés kulcsai, amelyek segítségével elkerülhető a munka és a nyaralás összeegyeztetéséből fakadó stressz. A munkavállalók és vállalkozók számára a feladatok lezárása jelentheti a legnagyobb kihívást, hogy a szabadság alatt valóban kikapcsolhassanak.

A többség általában három hét pihenést tud kivenni nyáron, de a szabadság időzítése és körülményei sok fejtörést okozhatnak. Lippai Roland life és karrier coach szerint a munkafolyamatok megfelelő lezárása és az egzisztenciális kérdések jelenthetik a legnagyobb stresszfaktorokat. Az egyéni vállalkozók számára különösen nehéz lehet anyagi okokból kieső napokat pótolni. A munkafüggőknek pedig különösen nehéz lehet leállni, mivel a munka az identitásuk részévé vált. A kisgyermekes szülők számára a családdal töltött nyaralás nem feltétlenül jelent pihenést, hiszen a gyerekekkel való foglalkozás is nagy figyelmet és éberséget igényel.

A szakértő szerint a családi pihenés és az egyéni regeneráció közötti dilemmát nem szabad szembeállítani. Fontos, hogy tudjuk, mire van szükségünk a pihenés során, és ezt egyértelműen kommunikáljuk a partnerünk felé. A családos nyaralás tervezésekor figyelembe kell venni mindkét fél szükségleteit, és empátiával fordulni a másik felé.

A munkahelyről való távolmaradás tervezése is kulcsfontosságú. Már az év elején érdemes szabadságtervezetet készíteni, és ezt írásban leadni a főnöknek és a kollégáknak. A nyaralás előtt pedig újra jelezni a szándékunkat, pontos időpontokkal. A távollét alatt érdemes helyettest keresni a futó projektjeinkre, és kerülni kell az "out of office" válasz-emailekben a sürgős esetekre való hivatkozást, hogy ne zavarjanak minket feleslegesen.

Ideális esetben a szabadság előtt lassítani kellene a munkatempón, hogy a szabadság első napjai ne alvással és teljes kikapcsolódással teljenek. A tervezés és a munkahelyi kultúra mellett a szervezés is fontos szerepet játszik a pihentető szabadság megteremtésében.

Lippai Roland arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyári szabadság sikerében nagy szerepet játszik az előzetesen tett erőfeszítések. A hosszúhétvégés "mikrovakációk" segíthetnek megelőzni, hogy az erőforrásaink a kritikus szint alá csússzanak. A pihenés csak akkor lesz sikeres, ha reális tervekkel vágunk neki, és nem akarunk minden lemaradást pótolni. Fontos az önmagunk és mások iránti türelem, és tudatosítani, hogy mások nyaralása sem tökéletes, ellentétben a közösségi média által sugallt képpel.