Egyre jobb a magyar fagyi

Magyarországon jelentős fejlődésen ment keresztül a fagylalt minősége, de a fogyasztás szigorú szabályokhoz kötött és magas árakkal jár. A vendéglátásban bekövetkezett gyors változások miatt évente érdemes újra megvizsgálni a legfontosabb szektorokat, így a fagyizást is. A magyar fagylaltozók ragaszkodnak a gombócoláshoz, és nem osztanak egy adagot több ízre. Soresina Szilvia, a Cioccolatte fagylaltmester és Koncz Andrea, a Sissi fagylaltozók tulajdonosa szerint a fagylaltkészítés technikája és az alapanyagok szélesedése hozzájárult a minőség emelkedéséhez.

Magyarországon minden fagylalt adagnak ki kell írni a súlyát, míg Olaszországban az ízeket és három méretet különböztetnek meg. A fagylaltkészítés fejlődése miatt már nem csak fagylaltmesterek, hanem cukrászdák és bárok is készítenek fagyit. A mesterek által főzött fagylalt drágább, mivel magas minőségű alapanyagokat használnak. Koncz Andrea szerint az igények megváltoztak, és az áremelkedések is befolyásolták a piacot.

A kanalazás gazdaságosabb, mivel így kevesebb az esélye a túladagolásnak. Magyarországon általában 50 vagy 40 grammos fagylaltkanalakat használnak. Az ízeket külön árazzák, és vannak különleges gourmet ízek is. A gombócokat nem osztják több ízre, mert ez veszteséges és lassítja a kiszolgálást.

Koncz Andrea szerint Olaszországban más állagúak a fagyik, és könnyebb kenni őket, mint a Magyarországon kedvelt lágyabb állagúakat. A jó minőségű krémes, tejes-vajas fagyikhoz maximum 30-35 százalék levegőt adnak hozzá. A mérés lehetővé teszi, hogy a vásárlók több ízt megkóstoljanak, és az árak idén nem nőnek jelentősen.

Soresina Szilvia szerint a gasztronómia fejlődése és a jobb alapanyagok hozzájárulnak a magyar fagylalt minőségének emelkedéséhez. A versenyeken egyre bizarrabb ízek jelennek meg, mint például a balatoni hekk fagyi. Koncz Andrea szerint a magyar vásárlók különleges ízeket keresnek, mint például a brownie vagy Sacher csoki.

Az olaszok kevésbé keresik a hozzáadott cukor nélküli fagyikat, mint a magyarok. Soresina Szilvia szerint a kézműves fagylalt minőségét nem ellenőrzik Magyarországon, míg Olaszországban szigorúbbak a szabályok. Koncz Andrea szerint a versenyek hozzájárulnak a fagylalt minőségének emelkedéséhez, és a fogyasztók egyre jobban ismerik fel a jó fagylaltot.