A kutyák időérzékelése és az illatok szerepe ebben

A kutyák képesek érzékelni az idő múlását, bár nem ugyanolyan módon, mint az emberek, és ebben nagy szerepet játszik kifinomult hallásuk és szaglásuk.

A kutyák nem tudják az időt órával mérni, de érzékelik a sötét és világos közötti különbséget, valamint a hormonszintjük változását is. Greg Bryant, a UCLA kognitív tudósa szerint kutatások alapján a kutyák lassabban érzékelik az időt, mint az emberek, és ez az anyagcsere, az ökológia és az élettartam különbségeiből adódik. Ez magyarázhatja, hogy miért viselkednek olyan őrülten, amikor a gazdájuk csak rövid ideig volt távol.

Alexandra Horowitz Being a Dog című könyvében kifejti, hogy a kutyák az illatok intenzitása alapján is képesek az idő múlását érzékelni. Amikor a gazdájuk otthon van, az illatuk a legerősebb, és távozásuk után ez az illat fokozatosan halványul. Emellett a kutyák hallása és szaglása is sokkal fejlettebb, mint az embereké, így lehetséges, hogy a gazdájuk lépteit vagy autójának hangját már messziről érzékelik.

A kutyák időérzékelésével kapcsolatos további érdekességekről a teljes cikkben olvashatnak, amelyet a megadott linken keresztül érhetnek el.