7,2-es erősségű földrengés rázta meg Peru déli részét

Péntekre virradó éjszaka egy erős, 7,2-es erősségű földrengés sújtotta Peru déli partjait, amelyet a Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ szerint akár 3 méteres cunamik követhetnek.

A United States Geological Survey (USGC) jelentése alapján a földrengés Atiquipa városától nyolc kilométerre nyugatra, Limától mintegy 600 kilométerre délre történt. A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ szerint veszélyes szökőárhullámokat jósolnak néhány partvidékre, de az Egyesült Államok nyugati partvidékét nem fenyegeti szökőárveszély.

A perui Geofizikai Intézet (IGP) cunamiriadót adott ki, ami arra utal, hogy a hatóságoknak aktiválniuk kell a lakosság védelmét szolgáló protokollokat.

Az eseményt a helyi lakosok közösségi médiában is megerősítették, beszámolóik szerint a rengés nagyon erős és hosszan tartó volt, amelytől az ágyaik is megremegtek. A földrengést a fővárosban is érzékelték.

Peru földrajzi helyzete miatt gyakoriak a földrengések, hiszen a dél-amerikai csendes-óceáni partvidék nagy része két tektonikus lemez, a dél-amerikai és a Nazca-lemez határán fekszik.