A WHO szerint 1,8 milliárd ember van komoly veszélyben a kevés mozgás miatt

A fizikai inaktivitás globális növekedése miatt közel 1,8 milliárd felnőtt szembesülhet súlyos egészségügyi kockázatokkal, mint például rák, stroke, demencia és cukorbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint a helyzet egyre romlik.

A 2010 és 2022 közötti időszakban a fizikai inaktivitás világszerte mintegy öt százalékkal emelkedett. A felnőttek közel egyharmada (31%) nem végez elegendő testmozgást, ami jelentős növekedés a 2000-es évek 23 százalékához és a 2010-es 26 százalékához képest.

A WHO előrejelzése szerint, ha a jelenlegi tendencia nem változik, 2030-ra a világ felnőtt lakosságának 35 százaléka fogja elhanyagolni a szükséges testmozgást.

A kutatások kimutatták, hogy a mozgáshiány növeli többek között a szívbetegségek, stroke, 2-es típusú diabétesz, demencia, valamint a mell- és bélrák kialakulásának kockázatát.

A The Lancet Global Health folyóiratban közzétett tanulmány szerint a nők körében még rosszabb a helyzet, a keveset mozgó nők aránya 34 százalék, míg a férfiaké 29 százalék.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a fizikai aktivitás növelése jelentős előnyökkel járhat a rák, a szívbetegségek megelőzése és a mentális jólét terén. Felhívta a figyelmet arra, hogy sürgősen meg kell újítani az elkötelezettséget a fizikai aktivitás iránt, és növelni kell a finanszírozást, hogy megállíthassák az aggasztó tendenciát.

A WHO ajánlása szerint a felnőtteknek hetente 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc erőteljes intenzitású testmozgásra van szükségük. A mérsékelt intenzitású gyakorlatok közé tartozik a gyors gyaloglás, az erőteljes takarítás és a kerékpározás, míg az erőteljes intenzitású mozgásformák között említik a hegymászást, a gyors futást és a csapatsportokat.

A 163 ország adatait elemző tanulmány rámutatott, hogy a 60 év felettiek kevésbé aktívak, mint a fiatalabb korosztályok. A magas jövedelmű nyugati országokban csökken az inaktivitás, de még így is elmaradnak a 2030-ra kitűzött céloktól.

Rudiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a népesség egészségének megőrzése érdekében mindenki számára hozzáférhető, anyagilag megengedhető és élvezetes fizikai aktivitást kell biztosítani.