Oroszország területén csapott le a rettegett HAMMER

Újabb felvétel került nyilvánosságra, amelyen egy ukrán MiG-29-es vadászrepülőgép AASM-250 "Hammer" francia "okosbombákat" lő ki egy célpontra az oroszországi Belgorodi területen.

Az X-en közzétett felvételen látható, hogy az ukrán haderő által használt AASM-250 "Hammer" irányított bombák egy oroszországi célpontot vesznek célba. A felvételek szerint a bombázás a Belgorodi területen, a Nekhoteevka határátkelőnél történt.

Az AASM (Armenent Air-Sol Modular - "Moduláris levegő-föld fegyverzet") egy Franciaország által kifejlesztett fegyvercsalád, amelyet 2007-ben állítottak hadrendbe. Eredetileg a Dassault Rafale és Mirage 2000 harci repülőgépekhez terveztek, de más légi járművekre is felszerelhetők.

Ez a fegyvertípus az amerikai JDAM megfelelőjeként funkcionál, egy hagyományos bomba, amelyhez egy olyan készletet csatolnak, amely precíziós irányításúvá teszi azt. Ennek köszönhetően a bombák pontosabbak és egyes esetekben nagyobb hatótávolságúak lehetnek.

A Hammer bombák többféle robbanótöltettel kaphatók, az ukrán erők a 250 kilogrammos változatot használják, amelyet Emmanuel Macron francia elnök januári bejelentése nyomán kaptak meg.

A gyártó, a Safran Electronics & Defense szerint a rakéta első tesztjei során több mint 50 kilométeres távolságból indították, és a célpont egy méteres körzetében csapódott be. A hivatalos hatótávolság körülbelül 70 kilométer.

Az első, a bevetésről készült felvételt március 3-án tették közzé a közösségi médiában. Egy későbbi videó pedig egy orosz katonát mutatott be, aki kényelmetlenül közelről tapasztalhatta meg egy ilyen bomba becsapódását.