Hiába ítélték el, az első vita előtt Trump a szorosnak ígérkező választás esélyese

Joe Biden demokrata párti elnök és Donald Trump republikánus exelnök helyi idő szerint csütörtök este tartja első elnökjelölti vitáját, dacára annak, hogy hivatalosan még egyikük sem elnökjelölt: az eseményt idén szokatlanul korán, a két nagy párt jelölőgyűlései előtt tartják.

A vita jelentőségével kapcsolatos értékelések megoszlanak, mivel a bizonytalan szavazók pártpreferenciája a választások előtti egy-két hónapban szokott megszilárdulni, és őszig még sok minden történhet, ami befolyásolhatja a végeredményt. Másfelől a felmérések szerint a rendkívül szoros verseny és a két jelölt erős népszerűtlensége miatt mindkét félnek szüksége lenne egy nagyobb lökésre, amelyet egy jó szereplés hozhat. Bidennek a korával, egészségi és szellemi állapotával kapcsolatos kételyek eloszlatása lesz a fő kihívás, míg Trump támogatottsága eddig nagyjából bármit túlélt, még egy New York-i esküdtszék által május végén hozott ítéletet is, amely 34 vádpontban találta bűnösnek. Ennek ellenére Trump vezet Biden előtt a felmérések szerint, még ha csak egy hajszállal is. Az elektori kollégiumot tekintve Trump négy ingaállamban magabiztosan vezet, és ha Biden nem hoz legalább három-négy államot, biztosan nem tud újrázni. A The Economist modellje szerint Trump győzelmi esélyeit 75 százalékra, Nate Silver 66 százalékra teszi, míg a FiveThirtyEight szerint 50-50 az állás.

A gazdaság és a fiatalok körében Biden gyengén szerepel, a gazdasági helyzet megítélése egyre pártosabbá válik, és az emberek úgy érzik, rosszabbul élnek, mint négy éve. Biden és a Demokrata Párt gazdaságpolitikai vágyait félrediagnosztizálta, a nagy állami programoknak semmi hatásuk nem volt az elnök népszerűségére, és a zöldberuházások támogatása kifejezetten népszerűtlen. A bevándorlási helyzet is komoly gyengeség Bidennek, aki szigorított a határőrizeten és korlátozta a menekültkérelmek elbírálását, miközben megkönnyítette az amerikai állampolgárokkal házas, de engedély nélkül tartózkodó emberek számára a zöldkártya kérelmezését.

Az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása nyerő téma lehet a Demokrata Pártnak, mivel a legfelsőbb bíróság eltörölte az abortuszhoz való hozzáférés alkotmányos védelmét kimondó precedenst, és számos republikánus vezetésű déli állam kezdte el radikálisan korlátozni a terhességmegszakítást. Biden azzal kampányol, hogy Trump megválasztása esetén országos korlátozások jöhetnek, míg Trump maga nem támogatja nyíltan az országos tilalmat.

Biden kampányának másik fő csapásiránya annak hangoztatása, hogy Trump példátlan veszélyt jelent az amerikai demokráciára nézve. Az amerikai társadalom ennél színesebb véleménypalettával bír, és a Washington Post szerint a bizonytalan szavazók között többen vannak, akik szerint Trump jobban lenne képes megvédeni az amerikai demokráciát, mint Biden.

A pénz és a stratégia tekintetében a Trump-kampány májusban több adományt gyűjtött, mint a Biden-kampány, és több pénze is volt a bankban. A republikánus gazdasági elit is visszatalált Trumphoz, míg Biden Michael Bloombergtől és Hollywoodtól kapott jelentős támogatást. A demokrata háttéremberek szerint az elnök és közeli tanácsadói rossz stratégiát követnek, mivel a demokrácia állapota és az exelnök jogsértő magatartása kevésbé érdekli a választókat, mint a konyhaasztali kérdések.

A Republikánus Párt időről időre megpróbálja felmelegíteni a Biden ellen folyó impeachment-eljárást, de eddig nem vezetett sehova. A Biden egészségi állapotával kapcsolatos vádaskodás a vitát megelőző heteket is meghatározta, míg Trump energikusnak és frissnek tűnik, annak ellenére, hogy összefüggéstelen halandzsázást adott elő több fellépése során. A vita nagyrészt arról szólhat, hogy ki tudja árnyalni a róla kialakult képet.