Marhacsorda tragédiája az osztrák Alpokban

Egy 40 éves nő életét vesztette, amikor tehenek támadtak rá a Salzburg közelében fekvő Gastein-völgyben, Bad Hofgasteinnél, ahol születésnapi gyalogtúrán vett részt felnőtt lányaival és kutyáikkal.

A szerdai tragikus esemény során a helybéli nő és 20 és 23 éves lányai egy marhacsordával találkoztak, amely megtámadta őket. Az eset következtében a nő szinte azonnal életét vesztette, míg lányai sérüléseket szenvedtek, de sikerült elmenekülniük és értesíteniük a rendőrséget. A két lányt rövid kihallgatás után helikopterrel kórházba szállították, és az esettel kapcsolatban zajlik a nyomozás. A helyszínre érkezett mentőcsapat felhívta figyelmet arra, hogy komoly veszélyt jelent a sétálókat kísérő kutyák jelenléte a tehéncsordák számára.

Az osztrák Alpokban nem ez az első eset, hogy marhacsorda veszélyezteti az emberek életét. 2014-ben egy osztrák, 2017-ben pedig egy német turistanő vesztette életét hasonló körülmények között. A német turistanő esetében a tehén tulajdonosát felelősségre vonták, és kártérítést kellett fizetnie az áldozat családjának, bár az ítéletet később felülvizsgálták, és a kártérítés összegét csökkentették, mert úgy ítélték meg, hogy a német turista felelőssége is megállapítható volt az ügyben.

A két tragikus esemény után az osztrák kormány kiadott egy turisztikai útmutatót, amelyben arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy kerüljék a tehéncsordákat, és ha kutyával vannak, mindig tartsák azokat pórázon. A mentőcsapatok is felhívták a figyelmet arra, hogy a kutyák jelenléte veszélyes lehet, ha tehenek vannak a közelben. Az esetek rávilágítanak arra, hogy a természetben rejlő veszélyeket nem szabad alábecsülni, és a megfelelő óvintézkedések betartása létfontosságú lehet.