Tőzsdei kilátások: várakozás a megfelelő pillanatra

A Raiffeisen elemzői szerint a következő egy évben pozitív kilátásokat vetítenek előre a tőzsdék számára, de a nagyobb tételű befektetéseket érdemes lehet még visszatartani. A tőzsdék szezonalitása és az amerikai elnökválasztás közeledte miatt a piacokon korrekció várható még az év vége előtt, amely után kedvező lehet a belépés a piacra.

A részvényárfolyamok jelenleg magasak, és a részvények értékeltsége különböző mutatók alapján indokolt, a fundamentumok és a tőzsdék historikus viselkedése alapján is. A Raiffeisen International elemzői szerint a következő 12 hónapban alapvetően pozitív a tőzsdék kilátása.

Az év második felében azonban az amerikai elnökválasztás előtti bizonytalanság miatt felfordulás várható a piacokon. A választások után a helyzet normalizálódhat, és az árfolyamok ismét emelkedésnek indulhatnak. A Raiffeisen elemzői azt javasolják, hogy aki a tőzsdék jó teljesítményében bízik, annak érdemes lehet megvárni ezt a korrekciót a vásárlás előtt.

A Fed lassabb kamatcsökkentési ütemre állt át, de a Raiffeisen stratégái szerint a kamatszintnél fontosabb a cégek nyereségessége és annak növekedése. Az S&P 500 indexnél az átlagos profitnövekedési ütem az év elején érte el a mélypontját, az idei év egészére már 11, jövőre pedig 14,4 százalékos bővüléssel számolnak.

A részvénypiac értékeltsége jelenleg magas, de a dotkom lufi idején tapasztalt helyzettől eltérően, most olyan cégek részvényei kerültek előtérbe, amelyek a mesterséges intelligencia alkalmazásával várhatóan valós növekedést generálnak. Az a kérdés marad, hogy ez a növekedés eléri-e a piac által megelőlegezett mértéket.

Az amerikai tőzsdék a választási években általában nem teljesítenek rosszabbul, mint az átlag, annak ellenére, hogy a választási évek átlagát két szélsőséges esemény, a dotkom lufi kipukkadása és a globális pénzügyi válság is befolyásolta. A Raiffeisen bank az év végére 5600 pontos S&P 500-as indexértéket vár, ami körülbelül 2-2,5 százalékos emelkedést jelentene a jelenlegi szintekhez képest, de szeptember végére egy 3 százalékos korrekciót is előrejelzettek.