Paris Hilton: Katonai kiképzésekhez hasonló átnevelés zajlik az amerikai nevelőintézetekben

Paris Hilton amerikai milliomos celeb, a Hilton szállodalánc örököse, a kongresszus gyermekbántalmazás elleni paneljén beszélt saját bántalmazásáról és az amerikai nevelőintézetekben folyó visszaélésekről.

Paris Hilton a gyermekbántalmazás elleni harc élharcosaként jelent meg a kongresszus előtt, ahol saját tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy tinédzserként két évig volt egy Utah állambeli nevelőintézetben, ahol erőszakkal begyógyszerezték és szexuálisan zaklatták. A meghallgatáson arra kérte a képviselőket, hogy segítsenek létrehozni egy olyan világot, ahol minden gyermeknek joga van a családhoz, a szeretethez, az oktatáshoz és a támogatáshoz.

A Paris: The Memoir című könyvében részletesen ír a nevelőintézetben átélt borzalmakról. Beszámol arról, hogy az intézet dolgozói lefogták, végigvonszolták a folyosókon, meztelenre vetkőztették és magánzárkába zárták. A tinédzserkori szexuális zaklatásokról már korábban is nyilvánosan beszélt, és azóta kiáll a hasonló helyzetben lévő gyerekek védelmében.

Hilton a gyermekvédelmi szakértőkkel együttműködve szólította fel a kongresszust, hogy tegyenek lépéseket az amerikai gyermekvédelem javítása érdekében. A meghallgatáson kritizálta a problémás tinikre szakosodott nevelőintézeteket, amelyeket 50 milliárd dolláros üzletágként említett, és ahol szerinte katonai kiképzésekhez hasonló átnevelés folyik. Kiemelte, hogy ezek a programok gyógyulást, fejlődést és támogatást ígértek, de ehelyett korlátozták a kommunikációját, mozgását és még az ablakon keresztüli nézést is.

Rob Green, a Bipartisan Policy Center munkatársa, aki szintén részt vett a meghallgatáson, egyetértett Hiltonnal, és hangsúlyozta, hogy alternatív megoldásokat kell találni a bentlakásos kezeléssel szemben, amelyek nem tesznek jót a gyerekeknek.

A kongresszusi meghallgatásra azután került sor, hogy az USA egészségügyi minisztériuma jelentést kapott, amely szerint több állam nem tartja számon a határain belüli ifjúsági bentlakásos intézményekben elkövetett bántalmazásokat.