Oroszország betiltaná a tudatos gyerektelenség népszerűsítését

Oroszországban törvénytervezetek készülnek, amelyek célja a tudatos gyerektelenség, azaz a childfree életmód népszerűsítésének betiltása. Vszevolod Vukolov, az igazságügyi minisztérium miniszterhelyettese a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon beszélt arról, hogy aktívan dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a gyermekmentesség terjedését, különösen a fiatal lányok körében.

Már 2023 februárjában is előterjesztettek egy törvényjavaslatot az Állami Dumába, amely a gyermekmentes ideológia propagálását tiltaná meg a gyermekek körében. Ez a dokumentum azonban még nem ment át az első olvasaton, és jelenleg is vizsgálat alatt áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ország demográfiai fellendülése a következő évtized egyik legfontosabb feladata. Putyin arra biztatta az oroszokat, hogy vállaljanak több gyermeket, és emlékeztetett a sokgyermekes, nagycsaládos hagyományok fontosságára, amelyeket szerinte fel kell eleveníteni és normává kell tenni.

A XII. Szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon Dmitrij Medvegyev, a korábbi orosz államfő és jelenlegi Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese is megszólalt, aki az elmúlt időszakban többször is extrém kijelentéseket tett. Medvegyev többek között a Nyugatot fenyegette meg atomcsapással, és olyan térképeket hozott nyilvánosságra, amelyeken Ukrajnát teljesen átszabná. Az ő szavai is hozzájárulhatnak az orosz társadalom demográfiai kérdéseinek értékeléséhez, hiszen a korábbi elnök szerint a hidegháború még nem ért véget, és az Egyesült Államok a vereség szélén áll, ami a nemzetközi feszültségek újabb dimenzióját nyitja meg.