Hetvenéves szovjet tüzérséget vet be Oroszország Ukrajnában

Az orosz-ukrán konfliktus frontvonalában megjelentek a hetven év feletti M-46-os szovjet tüzérségi lövegek, amelyeket még az 1950-es években gyártottak.

Az orosz hadsereg növekvő igényei és a korábban előnyben részesített önjáró lövegek, valamint a rakéta-sorozatvetők korlátozott készletei miatt Moszkva újra beveti az M-46-os vontatott tüzérségi lövegeket. Patricia Marins, haditechnika-rajongó és tudósító szerint nem csupán a veszteségek pótlása miatt döntöttek így, hanem mert az új frontvonalak megnyitása több felszerelést igényel.

Az M-46-osok előnye a népszerű, de régebbi D-30-as lövegekhez képest a nagyobb hatótávolság (27-39 kilométer), valamint az, hogy Oroszországnak jelentős mennyiségű 130 milliméteres tüzérségi lövedéke áll rendelkezésre. Azonban Oroszország csupán 350-400 darab ilyen üteggel rendelkezik.

Ukrajna is használ M-46-os tüzérségi lövegeket, amelyek közül egy részt Finnországtól kapott adományként. Patricia Marins kiemelte, hogy a lemorzsolódásra épülő háborúkban, ha egy fegyver még működik és olcsó, akkor azt széles körben kell alkalmazni.