Nobel-díjas közgazdásszal indított kutatást a Corvinus Egyetem

Kétéves közös kutatási projekt indult június elején a Chicagói Egyetem és a Corvinus együttműködésében, James J. Heckman Nobel-díjas közgazdász professzor vezetésével, amely a termékenység csökkenésének gazdasági-társadalmi vetületeit vizsgálja.

A termékenység csökkenése globális jelenséggé vált, amely szinte minden országot érint, és a szokásos gazdasági érvelések nem nyújtanak megfelelő magyarázatot a jelenségre. A Chicagói Egyetem és a Corvinus együttműködésének célja, hogy feltárják a termékenység csökkenésének okait és következményeit, valamint értékeljék a termékenységnövelő intézkedések hatékonyságát.

A kutatási partnerségben a Chicagói Egyetem részéről az emberi fejlődés közgazdaságtanával foglalkozó Center for the Economics of Human Development (CEHD) vesz részt, melyet James J. Heckman vezet, míg a magyar oldalról a Corvinus Egyetem Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) kutatóközpontja áll a projekt mögött.

James J. Heckman professzor elmondta, hogy nagy várakozással tekint a szakmai együttműködés elé, amelynek alapjait a tavalyi Budapesti Demográfiai Csúcs konferencia idején kezdték el egyeztetni, és meggyőződése, hogy a magyar kutatókkal folytatott közös munka nemzetközileg értékes új eredményeket fog hozni.

Szántó Zoltán, a Corvinus CIAS dékánja, kiemelte, hogy a Chicagói Egyetemmel indított közös projekt a nemzetközi tudományos kapcsolatok bővülésének kiemelkedő eleme, és jól mutatja a Corvinus globális beágyazottságát, valamint az akadémiai világ bizalmát az egyetem iránt. Hozzátette, hogy reméli, a kutatók számára inspiráló lesz az a nemzetközi közeg, amit az amerikai partnerség kínál.

A közös munka első lépéseként június 7-én a Corvinus egyetemen webináriumot tartottak, ahol James J. Heckman vezetésével, magyar kutatók nemzetközi társszerzőkkel közösen tartottak előadásokat. Gál Róbert Iván és Spéder Zsolt előadásait intenzív diszkusszió követte, ahol Heckman professzor javaslatára körvonalazták a következő két év kutatási irányait.

A következő workshop helyszíne július 10-én a Chicagói Egyetem lesz, házigazdája pedig James J. Heckman, aki 2000-ben nyerte el a közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat.