20 év után újra támad a Frontera, Budapestre érkezett a legújabb Opel

A Stellantis konszernhez tartozó Opel bemutatta új divatterepjáróját, a vadonatúj Fronterát, amely Budapestre is megérkezett. Az új modell lágyhibrid és elektromos hajtáslánccal, valamint 5 és 7 üléses változatokban érhető el.

Az első Opel Frontera 1993-ban debütált, majd öt évvel később egy második generáció is piacra került, amely 2004-ig volt jelen a piacon. A most bemutatott új Frontera az Opel megújult villám logóját viseli, és a legfrissebb trendeknek megfelelően akár tisztán elektromos hajtáslánccal is kapható.

A Frontera a Crosslandnél nagyobb méretű, 4,38 méter hosszúságú, és közel akkora, mint a kifutó Grandland, amely csak 6,7 centiméterrel hosszabb nála. A modell különleges C-oszloppal és fényezetlen kerékjárati ívekkel kiemelkedik, míg a hátulja két részre osztott lámpatestekkel büszkélkedhet.

A műszerfalat két darab 10 colos kijelző uralja, és a járműben 2-2 USB-C aljzat található elöl és hátul, valamint vezeték nélküli mobiltöltő is helyet kapott a középkonzolon. A helykínálat a kategóriaátlagnak megfelelő, a leghátsó sor két kis ülését pedig vélhetően csak gyermekek találják majd komfortosnak.

A csomagtartó 450 literes, amely a hátsó üléstámlák ledöntésével 1600 literig bővíthető, és a tető akár 240 kilogramm terhelést is elbír. A Stellantis 1,2 literes 3 hengeres turbós benzinmotorra épülő lágyhibrid hajtáslánca 136 lóerős változatban kerül a Fronterába, míg az elektromos verzió első kerekeit egy 113 lóerős villanymotor hajtja.

A menetteljesítmények egyelőre ismeretlenek, de a 44 kWh kapacitású akkumulátor 300 kilométer, míg a 54 kWh-s akkumulátor 400 kilométer körüli WLTP-hatótávval rendelkezik. A Frontera Szlovákiában, a konszern nagyszombati üzemében készül, és az első ügyfeles példányok még az idén megérkeznek Magyarországra.

A hazai árak még nem ismertek, de a benzines verzió indulóára várhatóan 10 millió forint alatt, míg az elektromos változat 12 millió forint körül kezdődhet. Az ígéretek szerint azonban egy elérhető árú Fronterát kapnak majd a magyarok, és jelenleg még folynak az ártárgyalások. Az Opel kínálatából a Crossland eltűnik, a benzines Mokka 8,1-9,2 millió forintba, a Mokka Electric pedig 13,8-14,3 millió forintba kerül, míg az új Grandland ára egyelőre ismeretlen.

Az új Opel Frontera magyarországi bemutatója a budai vár egyik legelegánsabb éttermének panorámateraszán volt, ahol a kocsit daruval emelték be, és egy drón segítségével leplezték le. A 2024-es év fontos az Opel életében, hiszen idén ünneplik a 125 éves autógyártási évfordulójukat, és minden modelljükből készül elektromos meghajtású változat is, amely egy új aranykort jelezhet az Opel számára.

Az Opel másik nagy dobása, az új Grandland is meglepetésként debütált a budapesti bemutatón. Az elődjénél több mint 20 centiméterrel hosszabb, 4,65 méteres új Grandland lágyhibrid, plugin hibrid és tisztán elektromos változatban lesz kapható. Az új Grandland a Fronteránál 27 centiméterrel hosszabb, és az STLA-Medium platformra épülő modell 550-1641 literes csomagtartóval rendelkezik, ami túlmutat a Frontera 450-1600 literes puttonyán. A Grandland alapmodelljében egy 136 lóerős lágyhibrid motor található, míg a plugin hibrid verzió 85 kilométeres elektromos hatótávval, a tisztán elektromos változatok pedig 525, illetve 700 kilométeres hatótávval kecsegtetnek. A Grandland hivatalos hazai árai egyelőre ismeretlenek, de a kifutó Grandland listaára 10-16,3 millió forint magasságában alakul.