Az ESG, mint lehetőség és kihívás: a kormányzat felkészül és támogatja a hazai vállalkozásokat

Valaki a lehetőséget látja benne, mások szerint atomcsapás, mindenesetre a kormányzat felkészítené a hazai kkv-szektort, akárcsak a hazai ipari szereplőket az új korszakra. A magyar parlament már hozott róla törvényt, ám a konkrét keretekre és kérdésekre még őszig várni kell.

Az ESG (Environmental, Social, and Governance) egy olyan keretrendszer, amely a vállalatok fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási teljesítményének értékelésére szolgál. Három fő pillérre épül: környezetvédelem, társadalom és vállalatirányítás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, Túri Anikó szerint az ESG lehetőség, és a kormányzatnak minden segítséget meg kell adnia a piac felkészítéséhez. A vonatkozó törvényt (2023. évi CVIII. törvény) már tavaly decemberben elfogadták, és tavasszal finomítottak rajta.

Az államtitkár kiemelte, hogy az ESG-vel egységes rendszert alakítanak ki a befektetők és a fogyasztók számára. A magyar törvényhozás gyorsan lépett, hogy a hazai vállalatoknak legyen ideje felkészülni, és egy stabil háttérstruktúrát alakítsanak ki szakemberekkel, könyvvizsgálókkal, tanácsadókkal. Az első jelentést 2025-ben kell majd leadni, de az első két év még kísérleti időszak lesz.

A fenntarthatósági jelentés-kötelezettség ötvenezer kkv-t érint majd, azonban az ESG-jelentéshez szükséges kérdőív még nem készült el. A Magyar Nemzeti Bank szakértői is dolgoznak a kérdéseken, és a végrehajtási rendeleteket nyár folyamán kora őszre készítik el.

Panyi Miklós miniszterhelyettes szerint új piac van kialakulóban, és az ESG-vel lehetséges egy nemzetgazdasági tudásbázis kialakítása is. A kormány célja, hogy a lehető legönállóbb ESG-rendszert alakítsák ki, figyelemmel arra, hogy egy vállalat hogyan viszonyul a fenntarthatósághoz.

A magyar ESG három fő célja: Magyarország 2050-re klímasemleges legyen, a vállalatoknak illeszkedniük kell a kormányzat családpolitikájához, és az irányítás esetében a bérkérdés, illetve a munkavállalók alkalmazása, a helyi munkaerő képzése a hangsúlyos szempont.

Az Otthonfelújítási Program keretében a kormányzat támogatja azokat a beruházásokat, amelyek hozzájárulnak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez. A programban részt vevők egy listáról választhatnak kulcstermékeket, mint például szigetelőanyagokat és hőszivattyúkat, amelyek a családokat hosszú távon és biztonságosan szolgálják.

Anthony Kim, a Heritage Foundation vendégkutatója szerint az ESG egy politikai agenda, és az Egyesült Államokban már évtizedek óta folyik vita a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról. Elon Musk szerint az ESG egy átverés, mivel korábban a Tesla esetében azt állapították meg, hogy nincs elég női alkalmazott a vezetőségben.

Christopher Butler, az American for Tax Reform ügyvezető igazgatója szerint az ESG ideológiák ütköztetéséről szól, és az Egyesült Államokban kettős kommunikációról beszélt, ahol a politikusok a zöldeknek karbonsemlegességet ígérnek, de a részvényeseknek a gazdasági biztonságot hangsúlyozzák.

Az ESG-szabályok megvalósítása technológiai, infrastrukturális és képzési beruházásokkal jár, amelyek költségesek lehetnek és nem mindig térülnek meg azonnal. A vállalatoknak fel kell mérniük és csökkenteniük kell a beszállítóik környezeti hatásával, munkaügyi gyakorlatával és etikus irányításával kapcsolatos kockázatokat, ami kiterjedt auditálást, a beszállítók bevonását és potenciálisan az ellátási láncok átstrukturálását jelentheti.

A pénzintézetek egyre inkább beépítik az ESG-kritériumokat a hitelezési és befektetési döntéseikbe, ami magasabb finanszírozási költségeket vagy korlátozott finanszírozási lehetőségeket eredményezhet a nem megfelelő vállalkozások számára. Az ESG-szabályok betartása folyamatos innovációt igényel a termékek és szolgáltatások kínálata, valamint üzleti modellek esetében egyaránt.

A nyugati világ szabályrendszere ez, amely inkább teremt további kihívásokat, mintsem, hogy segítséget nyújtson - érvel az gazdaságkutató.