A lengyel PiS a jelenlegi frakciójában marad

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt megerősítette, hogy nem hagyja el jelenlegi európai parlamenti frakcióját, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportját, és nem alapít új frakciót a Fideszszel.

A lengyel PAP hírügynökség értesülései szerint a PiS megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI), hogy a jelenlegi frakcióban maradnak. Ez az információ az Euractiv által is szemlézett hírek között jelent meg. A Népszava szerint a Fidesz saját európai parlamenti frakció alapítását tervezte, amit az Euronews tudósítója és a Politico is megerősített. Mateusz Morawiecki, a PiS képviselője és korábbi miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy 50-50 százalék esélyt lát arra, hogy pártja kilép az ECR-ből, azonban végül a maradás mellett döntöttek.

A hír jelentősége abban rejlik, hogy a Fidesz és a PiS közötti együttműködés új dinamikát vihetett volna az európai parlamenti erőviszonyokba, azonban a PiS döntése szerint ez a változás nem fog bekövetkezni. A lengyel párt ezzel egyértelművé tette, hogy a jelenlegi politikai csoportjukban kívánnak maradni.

A lengyelek kilépése hatalmas csapás lenne Giorgia Meloni olasz kormányfő számára, akinek a frakciója jelenleg a harmadik legnagyobb az Európai Parlamentben. Ha Morawiecki kilépne, akkor húsz képviselőt veszítenének, de a megegyezés értelmében ez nem fog megtörténni.