A hibrid munkavégzés óriási értékcsökkenést okoz az amerikai irodapiacon

A Moody's elemzése szerint 2026-ra az amerikai irodaterületek közel negyede kihasználatlan maradhat, ami jelentős ingatlanérték-csökkenést eredményezhet, mivel a hibrid munkavégzés népszerűsége továbbra is tartós marad.

A Bloomberg által ismertetett jelentés szerint az irodai üresedési ráta az Egyesült Államokban az idei első negyedévben mért 19,8%-ról várhatóan 24%-ra emelkedik, ami 8-10 milliárd dolláros bevételkiesést okozhat az irodabérbeadóknak. A Moody's szakértői szerint ez akár 250 milliárd dollárnyi ingatlanérték-csökkenést is eredményezhet.

Az ingatlantulajdonosok és hitelezők kilátásai nem túl biztatóak, mivel a vállalatok egyre inkább elhagyják a nagyobb irodaterületeket, vagy a hosszú távú bérleti szerződéseket rövidebb távú, rugalmasabb megállapodásokra cserélik le. A Jones Lang LaSalle brókercég által végzett felmérés szerint az észak-amerikai szervezetek 85%-a alkalmaz hibrid munkamodellt, és az amerikai nagyvárosok irodáinak kihasználtsága jelenleg csak a járvány előtti szint felénél tart.

A kereslet csökkenése és a hitelköltségek emelkedése miatt különösen a régebbi épületek piaci értéke csökkent jelentősen. A Moody's elemzése kiemeli, hogy a fehérgalléros munkakörökben, mint például a pénzügyi szektorban, az információs technológiában, az ingatlanpiacon és az adminisztratív szolgáltatások területén, magas az otthoni munkavégzés aránya. Az elemzés figyelembe vette azt is, hogy az egy munkavállalóra jutó irodatér mérete folyamatosan csökken, ami már a 2008-as pénzügyi válság után kezdődött és a világjárvány hatására felgyorsult. A hibrid munkavégzés miatt ma körülbelül 14%-kal kevesebb irodatérre van szükség, mint a világjárvány előtt, és ez a tendencia várhatóan tovább fog folytatódni.