Baj van az amerikai szuperfegyver-programmal: kirúgták a Sentinel projekt vezetőjét

Elbocsátották Charles Clegg ezredest, az amerikai Sentinel nukleáris rakétaprogram vezetőjét, aki a költségvetési problémákkal küzdő projekt élén állt. A vezetőváltás hátterében hivatalosan "bizalomvesztés" áll.

Az amerikai Sentinel program célja, hogy új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejlesszen ki az elöregedett Minuteman III rakéták helyettesítésére. A Minuteman III rakéták több mint 50 éve állnak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának szolgálatában, és jelenleg körülbelül 400 darab van belőlük hadrendben.

A Sentinel program költségei az elmúlt évek során jelentősen megemelkedtek. Míg 2015-ben még 60 milliárd dolláros költségvetéssel számoltak, mára ez az összeg 130 milliárd dollárra nőtt. A Nunn-McCurdy törvény értelmében, ha egy védelmi projekt költségei meghaladják az eredeti becslést több mint 25%-kal, akkor azt felül kell vizsgálni, ami jelen esetben is megtörtént.

Charles Clegg ezredest, aki 2022 vége óta irányította a fejlesztést, most leváltották a projekt vezetői pozíciójából. A légierő szóvivője szerint Clegg eltávolításának oka nem kapcsolódik közvetlenül a költségvetési felülvizsgálathoz, hanem azért távolították el, mert nem követte a szervezeti eljárásokat.

A Sentinel program eredetileg 2030 körül kellett volna befejeződnie, azonban a jelenlegi helyzet alapján késések várhatóak. Az első repülési teszteket a fejlesztő Northrop Grumman csak 2026-ra tervezi.