Az elátkozott űrhajó nem térhet haza

Zűr van az űrben, a Boeing Starliner űrhajója, melyet a NASA-val közösen indítottak, nem tud visszatérni a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A legénység, Suni Williams és Butch Wilmore, már egy hónapja rekedt az űrben, miközben eredetileg csak nyolc napot kellett volna ott tölteniük, de a visszatérésüket többször is el kellett halasztani műszaki problémák miatt.

A kilövésüket háromszor fújták le, és a bázison tartózkodásuk alatt további problémákba ütköztek. A június 13-ra tervezett visszatérésüket először június 18-ra, majd június 28-ra halasztották, miután öt a manőverezést segítő 28 hajtómű közül meghibásodott, és kisebb héliumszivárgást is észleltek. A NASA jelenleg nem tudja megmondani, mikor térhetnek haza az űrhajósok, ezért a visszatérést bizonytalan időre felfüggesztették.

A NASA egy blogbejegyzésében kijelentette, hogy a szivárgás nem jelent biztonsági kockázatot az űrhajósok számára, és a Starliner elegendő héliummal rendelkezik a dokkolás utáni 70 órás szabad repülési tevékenységhez. Az űrhajósok biztonságban vannak, és a Starliner képes lenne vészhelyzet esetén visszatérni a Földre.

Ezzel szemben a BBC által megkérdezett űrkutató, dr. Simeon Barber aggályait fejezte ki az expedícióval kapcsolatban. Úgy véli, a NASA-nak és a Boeingnek figyelembe kellett volna venniük a szivárgás súlyosbodását, és a problémákat már a korábbi, személyzet nélküli repülési tesztek során ki kellett volna szűrniük. Barber szerint a probléma megértése nélkül kockázatos döntéseket kell hozni az űrkutatásban.

Amennyiben a helyzet nem oldódik meg, az űrhajósoknak a SpaceX Dragon kapszulájával kellene visszatérniük, ami kínos helyzetet teremtene a Boeing számára. Barber azonban úgy véli, egyelőre nincs szükség a vészforgatókönyvre.

A Boeing cég számára nehéz időszak ez. Az ikonikus 737-es utasszállítók részlegét vezető Ed Clark februárban azonnali hatállyal távozott a vállalattól, miután egy vadonatúj 737 Max 9-es repülőgép oldala nem sokkal a felszállás után kiszakadt.