Telekom ügyfeleknek mostantól 5G a metróban

A Magyar Telekom bejelentette, hogy július 1-jétől a budapesti metróban is elérhető lesz az 5G szolgáltatás, kezdve a kisföldalatti vonallal. A szolgáltató hálózatmodernizációs programja értelmében 2024 végéig az összes metróvonalon biztosítani fogják az 5G hálózatot az ügyfelek számára.

A Telekom célja a szolgáltatásminőség fenntartása és fejlesztése, valamint a kapacitás növelése az ügyfelek növekvő igényeinek megfelelően. A hálózatmodernizáció és kapacitásbővítés eredményeképpen a tervek szerint még az idén az M2, M3 és M4 vonalakon is bekapcsolják az 5G szolgáltatást.

A metróvonalak hálózati lefedése összetett és bonyolult munkát igényel, mivel a föld alatti szerelési munkálatokat csak az üzemidőn kívüli éjszakai órákban lehet elvégezni. Dr. Taszner István, a Magyar Telekom Mobile Access Tribe vezetője kiemelte, hogy a metróhálózat 5G lefedésével a Telekom válaszolni kíván az ügyfelek növekvő adatforgalmi igényeire.

A fejlesztés a Telekom és a BKV együttműködésének köszönhető, melynek keretében Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy társaságuk támogatja az innovatív technológiai megoldások bevezetését, és szívesen vesz részt olyan projektekben, amelyek hosszú távú értéket teremtenek.

A Telekom 5G hálózatát szeptember 15-éig teszi elérhetővé azoknak az ügyfeleknek, akik rendelkeznek mobilinternet-szolgáltatással és 5G-képes készülékkel. A havidíjas előfizetők automatikusan, míg a Domino ügyfelek a Telekom alkalmazáson keresztül aktiválva tudják majd használni a szolgáltatást a kisföldalattin július 1. és szeptember 15. között. Az 5G-s hálózat igénybevételéhez a lefedettségen túl megfelelő díjcsomag és 5G-képes készülék, abba pedig megfelelő SIM-kártya szükséges.