Volkswagen és az amerikaiak közös elektromos autó fejlesztése

Az amerikai Rivian elektromosautó-gyártóba 5 milliárd dolláros befektetést hajt végre a Volkswagen, amelynek keretében egy közös vállalatot hoznak létre és a Volkswagen a Rivian részvényeinek jelentős részét is megvásárolja.

A Volkswagen és a Rivian közötti megállapodás értelmében a német autógyártó 5 milliárd dollárt fektet be az amerikai cégbe. Ennek részeként egy közös vállalatot alapítanak, amelyben mindkét fél fele-fele arányban lesz tulajdonos. A Volkswagen az első lépésben egymilliárd dollárt, majd két év múlva további egymilliárd dollárt ruház be a vállalkozásba, amely az elektromos autókhoz szükséges technológiák fejlesztésére összpontosít majd. A fejlesztett technológiát nem csak a Rivian járműveiben, hanem 2028-tól kezdődően az Audi és Porsche márkájú autókban is alkalmazni fogják.

A megállapodás másik fontos eleme, hogy a Volkswagen körülbelül 3 milliárd dollár értékben vásárol a Rivian részvényeiből, ezzel a cég egynegyedének tulajdonosává válva, ami a legnagyobb részesedést jelenti az Amazon előtt. A bejelentés hatására a Rivian részvényeinek ára 50 százalékkal emelkedett.

Az Automotive News információi szerint a Volkswagen, amely korábban elsősorban belső égésű motorok gyártására specializálódott, kevés tapasztalattal rendelkezik az elektromos autók töltési, akkumulátor működtetési technológiáiban és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek fejlesztésében. A Rivian-nal kötött megállapodás a Volkswagen átfogó stratégiájának része, amelynek célja a technológiai lemaradásuk behozatala.