A mesterséges intelligencia jövője a vezérigazgatók kezében

A Deloitte szakértője, Barta Gergő szerint a vállalkozásoknak ki kell választaniuk az egyedi igényeiknek megfelelő mesterséges intelligencia (MI) megoldásokat az értékteremtés és a méretnövelés érdekében.

A vezérigazgatók felelőssége, hogy az üzleti sikeresség érdekében mérlegeljék a generatív mesterséges intelligencia bevezetésének fontos tényezőit. Első lépésként meg kell ismerniük a szervezet technikai felkészültségét, az MI bevezetéséből adódó versenyelőnyöket és kockázatokat kell azonosítaniuk. Dönteniük kell arról is, hogy elsőként vezessék-e be az új megoldást, vagy gyors követők legyenek a piacon.

A Deloitte és a Fortune által végzett felmérés szerint a szervezetek 80 százaléka már alkalmazza, vagy valószínűleg alkalmazni fogja a generatív mesterséges intelligenciát az innováció felgyorsítása érdekében, míg 96 százalékuk a hatékonyság növelése végett teszi ezt.

A szervezetek MI fejlesztési központokat hoznak létre, amelyek az innováció katalizátoraiként szolgálnak, lehetővé téve az MI-megoldások koncepciójának kidolgozását, fejlesztését és széleskörű bevezetését. A vezérigazgatók szerepe ebben az, hogy támogatást és erőforrásokat biztosítsanak a kiválósági központok létrehozásához és működtetéséhez.

Barta Gergő hangsúlyozza, hogy a vezérigazgatóknak nem kell egyedül előkészíteniük a döntéseket, hanem fontos a közös munka a vezetőséggel, különösen az informatikai és a technológiai igazgatókkal. A vállalkozásoknak az egyedi igényeiknek megfelelő megoldásokat és AI-ökoszisztémákat kell választaniuk.

A munkavállalók támogatása is kiemelt jelentőségű, hiszen sokan tartanak az MI bevezetésétől. A vezérigazgatóknak elő kell segíteniük az MI-ismeret és az innováció kultúráját, valamint egyértelmű célokat kell kitűzniük az MI bevezetésére, amelyek felerősítik a munkavállalók képességeit és megértetik velük az MI előnyeit.