Új korszak a könyvpiac digitális előfizetésében

A zenei és filmes streaming szolgáltatások után a könyvpiac is megjelenik egy új platformmal, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy havi díj ellenében korlátozás nélkül fogyaszthassanak tartalmat. A digitális piac kihívásai között szerepel a szerzői jogok kérdése és az e-könyvek elterjedtsége a világ különböző részein. Daria Olasz, a Bookmate magyar divíziójának üzletfejlesztési menedzsere szerint az e-könyvek nem helyettesítik, hanem kiegészítik a nyomtatott könyveket, és a digitális olvasás előnyei számos élethelyzetben mutatkoznak meg.

Az e-könyv előfizetési szolgáltatások a zenei és videó előfizetési szolgáltatások mögött maradtak, az előfizetéses zenei szolgáltatások 2002-ben, a Netflix streaming-szolgáltatása pedig 2007-ben indult el. Az e-könyvek már a kilencvenes években megjelentek, de az előfizetéses e-könyvszolgáltatások csak később, az Amazon Kindle Unlimited szolgáltatásának elindításával váltak elérhetővé az Egyesült Államokban.

A szerzői jogok jelentős hatással vannak a globális e-könyv előfizetési szolgáltatási piacra, mivel a könyvek jogai általában a szerzőké, és a kiadók csak korlátozott jogokat kapnak. Egyes kiadók kereskedelmi korlátozásokat alkalmaznak, ami korlátozza a növekedési lehetőségeiket. Azonban egyre több szerzői szerződés teszi lehetővé az e-könyvek előfizetéses szolgáltatásokba való licencelését, ami elősegíti a kiadók jelenlétét különböző értékesítési csatornákon.

Az e-könyvek elterjedtsége a világ országainak többségében még mindig elmarad a nyomtatott könyvekétől, az Egyesült Államokban a lakosság 20 százaléka vásárolt e-könyvet, szemben a nyomtatott könyveket vásárló 30 százalékkal. Kínában azonban többen vásárolnak e-könyvet, mint nyomtatottat.

Az e-könyvek előnyei közé tartozik a digitális hozzáférés, amely különösen előnyös azok számára, akik nem férnek hozzá a nyomtatott könyvekhez, vagy nem engedhetik meg maguknak a print könyvek megvásárlását, valamint azoknak, akik utazás közben szeretnek olvasni. Az idősebb korosztály és az éjszakai olvasók számára a tabletek is kényelmes olvasási eszközök. Az online könyvelőfizetési szolgáltatások személyre szabott ajánlásokat is adhatnak, amelyek fokozzák az olvasási élményt.

A Bookmate e-book reader fejlesztése során az olvasói élmény volt a legfontosabb szempont. Az alkalmazások és a weboldal beépített olvasóval rendelkezik, és a felhasználók testre szabhatják az olvasó beállításait. Az olvasás megszakítása után a felhasználó folytathatja a könyvet bármelyik eszközön, ahol bejelentkezett a Bookmate-fiókjába. Az alkalmazások beépített audiólejátszóval rendelkeznek a hangoskönyvek és podcastek lejátszásához.

A digitális könyvtár frissítése a kiadóktól függ, és a Bookmate kínálatában jelenleg több mint 600 ezer e-könyv és több mint 300 ezer hangoskönyv található különböző nyelveken. Magyar nyelven több mint 5000 e-könyv és több mint 500 hangoskönyv érhető el. Az előfizetési díj 3490 forint/hónap, amelyért korlátozás nélkül olvasható és hallgatható a katalógusban található összes tartalom. A szolgáltatás 7 napos ingyenes próbaidőszakkal rendelkezik.

A Bookmate szerb piacról indult ki, ahol az e-könyv penetrációja kezdetben csak 2 százalék volt, de mára sikeresen fejlődik. Magyarországon a Bookmate még az út elején jár, de a vezető szerint a kiadókkal és partnerekkel együttműködve sokat tudnak tenni a hazai e-könyv ágazat fejlődéséért. ARTICLE END