Pintér Sándor: Szélsőségektől mentes a magyar közbiztonság

"Kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes a magyar közbiztonság, Magyarország a világ 14. legbiztonságosabb országa" – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén Budapesten.

A belügyminiszter a végzős és esküt tett hallgatóknak gratulált, kiemelve az egyetemi oktatás magas színvonalát, amely felkészítette őket a szolgálatra. Pintér Sándor arra kérte a hallgatókat, hogy szolgálatuk során is legyenek élenjárók, és hangsúlyozta, hogy a közrend, a közbiztonság biztosítása, a gazdaság működtetése, a határok védelme jelenti a legnagyobb kihívást számukra. "Az önök elsődleges feladata a Magyarország fejlődéséhez szükséges közrend biztosítása, az erre veszélyt jelentő személyek elfogása, fogvatartása, a határok védelme és a béke megőrzése" – fogalmazott a tárcavezető.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarországon az állampolgárok jogkövető magatartással támogatják a rendvédelmi szervek munkáját, és hogy a rendvédelem területén dolgozók társadalmi megbecsülése kiemelkedő. "Önök garantálják az ország fejlődéséhez szükséges biztonságot, a haza pedig egységbe fog minket" – hangoztatta Pintér Sándor.

138 hallgató tett esküt

Gáspár Vanda Éva, Lónyay Menyhért tanulmányi díjas pénzügyőr hadnagy a végzős hallgatók nevében beszélt az egyetemi élet kihívásairól és arról, hogy az egyenruha örökre összeköti őket a hazával. Az NKE RTK 138 hallgatója, 96 férfi és 42 nő, ünnepélyes keretek között, a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Pintér Sándor, a kormány több más tagja és a rendvédelmi szervek tábornoki kara jelenlétében tette le az esküt az NKE Ludovika Campusán.

A végzős hallgatók közül a rendőrségnél 84-en, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) 24-en, a katasztrófavédelem szerveinél 13-an, míg a büntetésvégrehajtási szervezetnél 17-en kezdik meg szolgálatukat jövő kedden.

Az NKE képzései folyamatosan fejlődnek, a következő tanévtől új szakként indulnak a pénzügyi rendészeti, büntetésvégrehajtási és magánbiztonsági alapszakok. A végzett hallgatókra biztos elhelyezkedési lehetőség vár, mivel több területen is folyamatos a munkaerő iránti igény.