A Budapesti Értéktőzsde sikeres hónapja

A Budapesti Értéktőzsdén a BUX index új csúcsot ért el, és a hazai részvények egy hónap alatt többet hoztak, mint az állampapírok egy év alatt.

Júniusban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a BUX index tovább folytatta előretörését, és új csúcsot ért el, 72 094,79 ponton zárva a hónapot, ami 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest. Ez azt jelenti, hogy a hazai részvények egy hónap alatt több hozamot termeltek, mint a magyar államkötvények egy teljes év alatt.

A legnagyobb kereskedési volumen az OTP Bank részvényeivel zajlott, 108,2 milliárd forint értékben. A Magyar Telekom 35,9 milliárd forintos forgalmával követte, amit részben a társaság sajátrészvény vásárlásai generáltak. A Richter Gedeon részvényei 35,7 milliárd forintos forgalommal a harmadik helyen végeztek.

Az azonnali részvénypiac teljes forgalma júniusban 223,9 milliárd forintot ért el, a napi átlagforgalom pedig 11,2 milliárd forint volt.

A befektetési szolgáltatók között a Concorde vezetett 118,3 milliárd forintos forgalommal, míg az Erste és a Wood & Company 108,7, illetve 96,3 milliárd forintos forgalommal követte.

A BUX index féléves összevetésben közel 19 százalékkal nőtt, ami jelentős teljesítmény a nemzetközi piacokhoz képest, hiszen például az amerikai S&P 500 index csak 15 százalékos növekedést mutatott ugyanebben az időszakban. A Magyar Telekom részvényei kiemelkedő teljesítményt nyújtottak idén, 53 százalékos emelkedést könyvelhettek el, és júniusban is 6,3 százalékkal nőttek. A Richter és az OTP részvényei is több mint 5 százalékos emelkedést értek el a múlt hónapban.