Több sárga lap az idei Európa-bajnokságon

A játékvezetők szigorúbbak az idei labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörében, több sárga lapot osztottak ki, mint az előző tornákon, noha a szabálytalanságok száma nem nőtt jelentősen.

A The Athletic szerint a játékvezetők átlagosan kettővel több sárga lapot adtak a csoportmérkőzéseken meccsenként, mint a három évvel ezelőtti tornán, annak ellenére, hogy a szabálytalanságok száma szinte változatlan maradt. Az idei Eb-n 808 szabálytalanságot fújtak le és 166 sárga lapot osztottak ki, ami mérkőzésenként átlagosan 4,6 sárga lapot jelent. Ez jelentős növekedés a 2016-os és a 2021-es tornákhoz képest, amikor kevesebb sárga lapot osztottak ki, annak ellenére, hogy 2016-ban több szabálytalanság történt.

Roberto Rosetti, a torna játékvezetéséért felelős személy, elégedettségét fejezte ki a bírói teljesítménnyel kapcsolatban. Elmondása szerint a sárga lapok számának növekedése részben az ígéretes akciókat megszakító szabálytalanságok gyakoribb büntetése, valamint a reklamálásért járó lapok szigorúbb kiosztása miatt van. Az új szabályok értelmében már csak a csapatkapitányok reklamálhatnak a játékvezetőknél a mérkőzések során.

Rosetti pozitív példaként említette Harry Kane-t, Pierre-Emile Hojbjerget és Andrew Robertsont, az angol, a dán és a skót csapatkapitányokat, akik jól működnek együtt a játékvezetőkkel. Az olasz csapatkapitány, Gianluigi Donnarumma viselkedésével azonban nem volt elégedett, mivel ő szenvedélyesen panaszkodott egy szabálytalanság után, amiért sárga lapot kapott.

A VAR rendszerével kapcsolatban Rosetti kifejtette, hogy a videóbíró eddig 20 alkalommal avatkozott be, és a labda érintésének pontos pillanatát jelző szenzorok hasznosságát is kiemelte, amelyek segítségével például Romelu Lukaku egyik gólját érvénytelenítették. Az argentin Facundo Tello játékvezető döntését is helyesnek ítélte a skót-magyar meccsen, ahol Stuart Armstrong és Willi Orbán ütközése nem vezetett büntetőhöz, mivel Armstrong kezdeményezte az ütközést.