Ilyen árakra senki sem számított: a Balaton veri a fővárost!

A Duna House adatai szerint idén a balatoni ingatlanokra fordított összeg meghaladta a fővárosi átlagot.

A balatoni ingatlanpiac egészét tekintve a vevők átlagosan 64,3 millió forintot költöttek ingatlanra, ami jelentős növekedést mutat a 2018-as 25 millió forint alatti adatokhoz képest. A déli parton 60,9 millió forintot, míg az északi parton 67,7 millió forintot szántak átlagosan a vásárlók ingatlanra. Ez több mint a duplája a négy évvel ezelőtti összegnek.

A négyzetméterárak terén még van lemaradás, de az ingatlanvásárlásra fordított összeg tekintetében a balatoni piac 6 százalékkal meghaladta a fővárosi átlagot. Budapesten az otthonteremtés átlagosan 60,4 millió forintba kerül, míg a Balaton környékén már 64,3 millió forintot költöttek a vevők.

Veszprém vármegye, Hajdú-Bihar után, a második legdrágább területnek számít, itt az átlagos négyzetméterár 585 ezer forint, és átlagosan 50,7 millió forintért lehet ingatlanhoz jutni. Zalában és Somogyban a négyzetméterárak 390-434 ezer forint között mozognak, az ingatlanértékek pedig 29,4-35,4 millió forint között alakulnak.

A balatoni ingatlankínálat széles skálán mozog, a lakható állapotú 30 millió forintos ingatlanoktól kezdve, egészen a milliárdot is meghaladó luxusingatlanokig. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint a magas árszint miatt a balatoni ingatlanok piacán az országos trenddel ellentétben az árak stagnálására, vagy enyhe emelkedésére lehet számítani az év hátralévő részében.

A kínálati adatok szerint a használt ingatlanok választéka közel azonos arányban oszlik el a két parton, ahol a déli parton lévő ingatlanok 52 százalékát, az északi parton lévők 48 százalékát teszik ki.

Az északi és a déli part négyzetméterárak között jelenleg 17 százalékos különbség van. Az északi parton lévő használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 767 ezer forint, míg a déli parton 653 ezer forint.

A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.