AutoWallis terjeszkedése Csehországban

Az AutoWallis Csoport bejelentette, hogy bővítette piaci jelenlétét Csehországban a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlásával, ezzel jelentős részesedést szerezve a cseh prémiumautó-piacon.

Az AutoWallis Csoport, amely a közép- és kelet-európai régió egyik meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója, sikeresen lezárta a cseh Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását. A tranzakció révén az AutoWallis most már nemcsak Magyarországon és Szlovéniában, hanem Csehországban is jelen van, Prágában, Hradec Královéban és Pardubicében is megvetve a lábát.

A vállalat először a három BMW márkakereskedést birtokló cég 80 százalékát szerezte meg, és tervezi, hogy a következő két évben a fennmaradó részesedést is megszerezve 100 százalékos tulajdonossá váljon.

Az akvizícióval az AutoWallis egy csapásra a cseh BMW értékesítések 10 százalékát, ami az ország prémiumautó-eladásainak közel 4 százalékát jelenti, tette magáénak az előző év adatai alapján.

A felvásárolt három BMW kereskedés 2022-ben összesen 650, míg 2023-ban már 737 darab új és használt BMW személyautót értékesített.

Antal Péter, az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletágának vezetője kiemelte, hogy Csehországban 2023-ban 244 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami közel kétszerese a magyarországi értékesítésnek. Miközben Magyarországon a személyautó-piac csökkenést mutatott, Csehországban 15 százalékos növekedést értek el, ami az AutoWallis számára kedvező piaci körülményeket jelent.

Az AutoWallis részvényárfolyama a bejelentés napján 0,7 százalékkal emelkedett, és az év eleje óta 24,1 százalékos pluszban van. A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskedett részvények hétfőn délután 1,05 százalékkal, 144,5 forintra erősödtek pénteki záróárához képest. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb árfolyama 88,6 forint, a legmagasabb 168 forint volt.