Az EU kettős kihívással szembesül

Az Európai Unió gazdaság- és biztonságpolitikájának újraegyesítésére van szükség, mivel a jelenlegi stratégia rövidlátó és nem veszi figyelembe a stratégiai jövőképet és a konkrét célokat. Az EU-nak proaktív, politikai és elvi stratégiát kell kialakítania, hogy megerősítse geoökonómiai pozícióját és kezelni tudja a jövő kihívásait.

Az Európai Unió gazdaságbiztonsági stratégiája túlságosan szűkre szabott, reaktív és defenzív, hiányzik belőle a stratégiai jövőkép és a konkrét célok. Az EU-nak proaktív, politikai és elvi stratégiát kell kialakítania, hogy megerősítse geoökonómiai pozícióját és kezelni tudja a jövőbeli kihívásokat. Az amerikai elnökválasztás jelentős hatással lesz Európa geoökonómiai helyzetére, és egy második Trump-időszak vagy Biden újraválasztása különböző következményekkel járna az EU számára. Kína geopolitikai kihívást jelent Európa számára, és a pekingi vezetés biztonságvezérelt gazdaságpolitikát folytat, amely növeli a nemzeti ellenőrzést a globális gazdaság kulcsfontosságú részei felett. Peking törekvése, hogy egyes iparágakban hegemón uralkodó legyen, tovább segíti a kínai gazdaság jelentős strukturális egyensúlyhiánya. Oroszország ukrajnai inváziója új korszakba repítette az EU gazdaság- és biztonságpolitikáját, és az európai szövetségi rendszereket próbára tette.

Az EU-nak növelnie kell a proaktivitását, és át kell alakítania reaktív kockázatcsökkentési stratégiáját proaktív geoökonómiai stratégiává. Az EU geoökonómiai ereje az egységes piac méretéből és a vállalatainak értékesítési megbízásai mellett az olyan eszközökhöz való hozzáférésből ered, mint a fejlett gyártási létesítmények és a kutatási-fejlesztési központok. A politikai szerepvállalás megköveteli, hogy az EU geopolitikai célokat is meghatározzon, és saját gazdasági eszközeit használja fel a többi hatalommal folytatott verseny alakítására. Az EU-nak újra kell állítania a legkritikusabb ellátási láncokat irányító elveket, és egy átfogóbb ajánlatot kell összeállítania a globális dél és a feltörekvő gazdaságok számára.

A Global Gateway program, amely az EU harmadik országoknak nyújtott fejlesztési támogatásait összehangolja, fontos szerepet játszhat az EU gazdaságbiztonsági stratégiájának korszerűsítésében. Az EU történelmileg az egyik legnagyobb befektető és segélynyújtó volt olyan régiókban, mint Afrika, Ázsia és Latin-Amerika. A kezdeményezés célja, hogy növelje az EU márkaismertségét, és alternatívát kínáljon az olyan országok beruházásaival szemben, mint Kína és Oroszország. A Global Gateway jövője az uniós tagállamok támogatásától és az Európai Bizottság vezetésétől függ. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke állítólag szívügyének tekinti a projektet.

Az EU-nak figyelembe kell vennie az amerikai külügyminisztérium álláspontját is, amely szerint az Oroszország által megszállt területekről való teljes kivonulás az egyetlen elfogadható megoldás az ukrajnai konfliktusban. Az Egyesült Államok és a NATO-szövetség világosan megfogalmazta, hogy minden erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország teljesen kivonuljon Ukrajnából. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, az EU soros elnökségét ellátó Magyarország kormányfője, aki az ukrajnai látogatása során azonnali tűzszünetre szólított fel, nem kapott pozitív visszajelzést az amerikai külügyminisztériumtól. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem kíván beleavatkozni más országok belügyeibe vagy politikájába, de egyértelművé tette, hogy az orosz csapatok kivonulása a megoldás kulcsa.