Woven City: Toyota épít egy élő laboratóriumot

A Toyota egy új várost épít Japánban, a Fudzsi hegy lábánál, amelyet Woven Citynek neveznek, és amely egy élő laboratóriumként fog szolgálni a jövő városi életmódjának kísérleti megvalósítására.

Az IFLScience szerint a projekt célja, hogy feltárja, hogyan tudnak az emberek együtt élni az autonóm járművekkel, robotokkal, tiszta energiával és mesterséges intelligenciával. Az építkezés 2021 elején kezdődött, és a tervek szerint 2024 nyarán fejeződik be. A kísérleti fázis 2025-ben kezdődik, amely során a következő generációs távkommunikációs technológiákat és intelligens logisztikai megoldásokat tesztelik majd. A város lakásaiban a robotikát és az érzékelő alapú mesterséges intelligenciát olyan mindennapi feladatokra tervezik használni, mint a hűtőszekrények automatikus feltöltése és a szemét kivitele.

A Woven City kezdeti lakossága 360 fő lesz, főként idősek és családok számára biztosítva otthont. A tervek szerint a lakosság számát körülbelül 2000 főre bővítik majd. A lakók között a Toyota alkalmazottai is helyet kapnak, mint például műszaki szakértők és kutatók, akik a helyszínen figyelik majd a város működését és fejlesztik a technológiákat.

A város építésében robotok is részt vesznek, és a tervezés során a természet és a hagyományos japán famegmunkálás volt az inspiráció. A tervezési folyamatban Bjarke Ingels norvég építész is közreműködött. Tojoda Akio, a Toyota Motor Corporation elnöke, a vállalat korábbi elnök-vezérigazgatója szerint egy teljes város megépítése az alapoktól egyedülálló lehetőséget teremt a jövő technológiáinak fejlesztésére, beleértve a város infrastruktúrájának digitális operációs rendszerét is.

A Toyota projektje azonban nem az egyetlen jelentős esemény Japánban. Okinaván, ahol az amerikai hadsereg jelentős része állomásozik, egy amerikai katona ellen vádat emeltek egy kiskorú megerőszakolása miatt. Az eset valószínűleg tovább szítja az amerikai katonai jelenléttel szembeni, régóta tartó helyi ellenállást. Okinaván körülbelül harmincezer amerikai katona van, és a bázisok stratégiai jelentőségűvé váltak Washington számára, mivel Okinava közel van Tajvanhoz. A mostani esetben egy 16 évesnél fiatalabb lányról és a légierő egy 25 éves katonájáról van szó, akit állítólag december 24-én bántalmazott. A férfi ellen március végén vádat emeltek, és az ügy első tárgyalását július 12-re tűzték ki. A japán külügyminisztérium panaszt nyújtott be az Egyesült Államok japán nagykövetéhez, Rahm Emmanuelhez, és Denny Tamaki okinavai kormányzó szerint az ügy jelentős bizalmatlanságot kelt.