Gatyarohasztó meleg várható szombaton, helyenként záporokkal

A hétvége első napján ragyogó napsütésre és kánikulára számíthatunk, bár az ország északkeleti részén erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és frissítő záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul majd, de vasárnap délután akár 37 fok is lehet.

Szombaton elsősorban az ország északkeleti harmadában lehet számítani erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre és záporokra, zivatarokra, míg másutt csak elvétve alakulhat ki csapadék. A Hungaromet előrejelzése szerint a szél csak Sopron térségében és a zivatarok hatására támadhat fel, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, elsősorban hazánk északkeleti harmadán alakulhat ki helyenként zápor, zivatar.

A hétvége során egyre nyugodtabb időre számíthatunk, de azért még előfordulhatnak frissítő záporok, zivatarok, bár jóval kisebb számban, mint az elmúlt napokban. A kánikula országszerte érvényesül, de vasárnap estére már egy hidegfront érkezése várható. Vasárnap napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, az északi országrészben helyenként alakulhat ki zápor, zivatar.

Az átlagosnál melegebb időjárás tartós stresszt jelenthet, különösen a kisgyermekek és idősek számára, akiknél fokozott a hőguta kockázata. Fontos a megfelelő folyadékpótlás és az erős UV-B sugárzás elleni védekezés, hogy elkerüljük a melanoma kialakulásának veszélyét. Az Időkép szerint a hétvége folyamán országszerte nagyon erős, extrém erős UV-sugárzás várható, így ha tehetjük, 10-16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt vagy védjük bőrünket a leégés ellen magas faktorszámú fényvédő krémekkel, szalmakalap, napszemüveg viseletével.

A Hungaromet figyelmeztető előrejelzést adott ki azokra a vármegyékre, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, beleértve Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben zivatarra és felhőszakadásra is számítani kell. Öt északkeleti vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az egész országban, mivel a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat, három vármegyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron) azonban még ennél is melegebb lesz, ott 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

A kánikulában lassan a vizeink sem adnak nagy enyhülést, a Balaton 25, a Velencei-tó vize 26 fokos. A hétvégén viszont Budapesten megnyílik a Római-parti Plázs nevű szabadstrand, miután elvégezték a szükséges vízminőség-ellenőrzést. A Duna jelenleg 22 fokos.

A mostani előrejelzések szerint keddre elmúlik a hőség, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően akkor már csak maximum 24-29 fok lesz. Hétfőn Békés vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot, és az északnyugati tájakon több lehet a felhő. Szórványosan előfordul zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati, míg keleten a nyugati, délnyugati szelet erős, zivatar térségében viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 35 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.