Toyota elektromos forradalom Kínában

A Toyota 2025-ben fogja piacra dobni első fejlett önvezető rendszerrel ellátott elektromos autóját Kínában, ami jelentős lépés lehet a kínai villanyautók piacán.

A japán autógyártó 2025-ben mutatja be a kínai piacon az első fejlett önvezető rendszerrel felszerelt elektromos autóját (EV), amely a Teslanál is alkalmazott, fejlett autonóm vezetési technológiával lesz ellátva. A Toyota által bevezetendő Bozhi 3X SUV modell a parkolás, az autópályák és a városi forgalom terén is kiválóan használható vezetéstámogatási rendszert kap.

A Toyota és a kínai állami tulajdonban lévő Guangzhou Automobile Group közös vállalata fogja értékesíteni az új járművet. A japán cég célja, hogy felzárkózzon a villanyautók, a hibridek és az intelligens járművek piacán a kínai versenytársakhoz, amelyek jelenleg dominálnak ezen a területen.

A Kínai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a Toyota 22 százalékos visszaesést szenvedett el az idei év első négy hónapjában a 2023-as év azonos időszakához képest, így jelenleg az ötödik legnagyobb márka az országban.

A Toyota az önvezető technológia fejlesztésében a Momenta Global startup céggel működik együtt, és a járművekben a Huawei operációs rendszerét fogják alkalmazni. Emellett a cég 2026 és 2027 között tervez bevezetni egy vas-foszfát lítium akkumulátort, amely 40 százalékkal csökkentheti a következő generációs bZ4X EV gyártási költségeit.