Portugália kritikán aluli teljesítménnyel kiejtette Magyarországot az Eb-ről

A már biztos továbbjutó Portugália lötyögős futballt bemutatva 2–0-ra kikapott Grúziától a csoportkör utolsó fordulójában, ezzel megpecsételte a magyar labdarúgó-válogatott sorsát, amely így a grúzok mögött nem tudott bejutni az egyenes kieséses szakaszba. Törökország 2–1-re verte Csehországot, így második lett a kvartettben.

Az élet úgy hozta, hogy az utolsó meccsekig izgulhattunk. A Skócia elleni mámoros 1–0 lefújásakor is tudtuk, hogy Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával megszerzett három pont nem biztos, hogy sokat ér majd. Az olaszok megtették, amit reméltünk, az angolok nem, de az utolsó két csoport, az E és az F zárultára is maradt két esélyünk – ezek közül az F-ben, azaz a késő estére maradt párosításokra a több. S mivel sem a románok, sem a belgák nem segítettek be egy számunkra ideális eredménnyel, ebbe kellett belekapaszkodjunk.

A szikár tényeknél maradva abba, hogy Portugália nem kap ki Grúziától, és Törökország sem szenved vereséget Csehországtól. Így ugyanis az F jelű kvartett harmadik helyén záró együttes – legyen az bármelyik – nem gyűjthet több pontot kettőnél, és a csoportharmadikok összevetésében sem kerülhet Szoboszlai Dominikék elé.

Grúzia a második percben torkunkra tette a kést

A cseh–török meccs kezdőin érződött, egyik csapat sem mehet biztosra, még ha Hakan Calhanogluék éppenséggel egy vereséggel is tovább juthattak volna, ha Portugália hozza az „országos egyest” Grúzia ellen. Utóbbi mérkőzés azonban nem véletlenül tűnt sötét lónak az oddsmesterek számára is. Történetesen Cristiano Ronaldóék a 2008-as Európa-bajnokságon, majd a 2022-es világbajnokságon is elvesztették két megnyert mérkőzés után a harmadik csoportmeccsüket. S bizony ezúttal sem mondhattuk, hogy a legerősebb kezdővel álltak volna fel – már biztos csoportelsőként – az ibériaiak.

Szívhattuk a fogunkat a névsort látva, hát még a második perc jeleneteit figyelve a képernyő előtt: Georges Mikautadze felfutása és asszisztja után Khvicha Kvaratskhelia váltotta gólra a ziccert, 10 méterről, kissé balról a hosszú alsóba tekerve a kivetődő Diogo Costa mellett (1–0).

Barák eszetlensége miatt nem panaszkodhattunk legalább

Hamburgban minimális török mezőnyfölénnyel indult a meccs, de a csehek is nagy elánnal vetették magukat a játékba. Jó 15 perc alatt négy lövőhelyzetet is kidolgoztak a piros-kékbe öltözött közép-európaiak, csak épp ezek egyiknél sem kellett komolyabb védést bemutatnia a rutinos török kapusnak, Mert Günoknak. Eközben Calhanogluék labdakihozatala is tetszetősek voltak.

Antonín Barák agresszivitása is jól mutatta, hogy a csehek nem fognak egykönnyen beletörődni a csoportutolsó szerepébe, aki a középpályán már az első percekben is kemény belemenéseket vállalt fel, majd a 11. percben sárga lapot kapott Ferdi Kadioglu mezének megrángatásáért. Kovács István játékvezető döntése pedig kilenc perccel később még jelentősebbé vált: Barák ugyanis nyilvánvaló ütemkésés mellett letalpalta Salih Özcant, ami a mai, videobírós világban akár önmagában is megérhetett volna egy narancssárgát, ám így, hogy már volt lapja, egy második sárgával egyértelmű volt a helyzet. Igen korán megfogyatkoztak a csehek.

Ronaldo pocsék kudarctűrő képessége adott reményt

Gelsenkirchenben továbbra sem találta a grúz védelem feltörésének módját Portugália. Pedig billent a pálya rendesen, 35 perc után 74 százalékon állt Ronaldóék labdabirtoklási mutatója. S a támadásépítések terén sem volt oka panaszra Martínez kapitánynak: három vörös mezes akcióra 41 jutott a 2016-os Európa-bajnok részéről. Csak ugye az a fránya helyzetkihasználás! Kilenc gólszerzési kísérletből csupán kettő találta el a posztján az Eb egyik, ha nem a legjobb összteljesítményét nyújtó Giorgi Mamardashvili kapuját. Beszédes: összesen 0,34-es xG (helyzetminőség-mutató) mellett.

Rövid életű öröm a törököktől...

Az első félidő végül sem a Ruhr-vidéken, sem az Eb legészakibb rendezővárosában tartott meccsen nem hozott olyan gólt, aminek Budapesten örülhettünk volna. Sőt, a ráadáshoz közeledve Hamburgban még azon kellett izgulnunk, a tíz emberrel élet-halál harcot vívó csehek nehogy meglepjék a kissé elkényelmesedő török védelmet. David Jurásek 11 méterről eleresztett löketénél védett nagyot a kapujából kiszökkenő Günok.

Fordulás után azonban már nem kellett sokat várni az első ilyen találatra. A törökök az 51. percben ragadták magukhoz a vezetést – mezőnyfölényük alapján teljesen megérdemelten. Kenan Yildiz közeli lövésénél még óriásit védett a cseh kapus, a védői azonban nem tudtak felszabadítani, Ismail Yüksek lövését még blokkolták, a szélről érkező Calhanoglu lökettel szemben azonban sem nekik, sem Jindrich Staneknek nem volt esélye (0–1).

A portugálok viszont tovább ásták a sírunk

Antonio Silva és Diogo Costa kapus kettőse azonban gondoskodott arról, hogy a magyar öröm ne tartson sokáig. Costa egy szögletre tartó labdánál döntött úgy, inkább belepaskol és benn tartja, még úgy is, hogy nem tudja egyértelműen csapattárshoz játszani. Grúzia meg is szerezte, majd az akció végén Silva elrúgta a tizenhatoson belülre törő Luka Lochoshvili lábát. A rövid VAR-ozás után megadott büntetőből pedig – hiába érezte az irányt Costa – Mikautadze megduplázta a vörösök előnyét (2–0).

A cseh remények feltámadtak a hajrára

Miközben Portugália NB II-es csapatokat idéző játéka miatt szívtuk a fogunkat, Hamburgban fokozódtak az izgalmak. Egy jobbról érkező beadás után Tomas Soucek egyenlített hét méterről. Bár kézgyanús volt a szituáció, végül hosszabb videózás után helybenhagyták a pályán született döntést, az utolsó 20 percnek így egálról vághattak neki a felek (1–1).

Az élet úgy hozta, hogy az utolsó meccsekig izgulhattunk. A portugálok azonban még véletlenül sem nyújtottak tisztességes teljesítményt, hogy a papírformának érvényt szerezve, nemhogy legyőzzék, legalább ki ne kapjanak a világranglistán 74. helyezett ellenféllel szemben.

Az F csoportból Portugália mellett Törökország és Grúzia jutott tovább. Magyarország a legjobb csoportharmadikok csatájában ötödik helyen zárt – így lemaradt a folytatásról.

Pedig ezt a ma látott Portugáliát alighanem sérült kulcsemberek mellett is felnégyelhettük volna hétfő este Frankfurtban. A mai teljesítményük alapján pedig meg is érdemelték volna. No de talán majd Szlovénia megbosszulja a szerdai lötyögést.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló

F csoport
Csehország–Törökország 1–2 (Soucek 66., ill. Calhanoglu 51., Tosun 94.)
Grúzia–Portugália 2–0 (Kvaratskhelia 2., Mikautadze 57. – 11-esből)