Oroszajkú maffiafőnök letartóztatása Görögországban

Görögországban őrizetbe vettek egy magas rangú, 51 éves grúz maffiafőnököt, akit az orosz alvilágban „vor v zakone”-ként, azaz „törvényesített tolvaj”-ként ismernek. A férfi ellen az Interpol vörös kódja alapján nemzetközi körözés volt érvényben, azonban a nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az athéni rendőrség egy központi étteremben csapott le a gyanúsítottra, ahol éppen tizenhárom másik férfival vacsorázott. Közülük egy 58 éves férfit később illegális fegyvertartás miatt vettek őrizetbe, míg egy harmadik személyt tartózkodási engedély hiánya és a személyazonosság ellenőrzésének megtagadása miatt állítottak elő.

A rendőrségi akció során további személyeket is ideiglenesen őrizetbe vettek, de őket később elengedték. Az oroszajkú maffiacsoportok elleni fellépés Európa-szerte kiemelt figyelmet kap, különösen miután egy moszkvai klánvezető meggyilkolása maffiaháborúhoz vezetett 2013-ban.

Az Europol elemzése szerint a „vory v zakone” egy rendkívül szervezett bűnszervezet, amely a szétesett Szovjetunió alvilágából nőtt ki.