A sárkeresztúri tanár ügye: a tankerület kínos helyzetben

Egy Fejér megyei általános iskolából kirúgták azt a tanítót, aki hónapokon át verbálisan bántalmazott egy 9 éves kislányt, miközben a tankerület a szülőket próbálta meg alázni.

A Sárkeresztúri Általános Iskolában történt eset kapcsán a tankerületi vezetés sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szülők a felvételeket nem nekik juttatták el először. A közlemény szerint, ha ez megtörtént volna, a döntés hamarabb születhetett volna meg. Ez a megnyilvánulás azonban passzív agresszív válaszként érkezett, amiért a szülők felháborodását váltotta ki. Ők ugyanis korábban már kétszer is megkeresték az iskola fenntartóját, részletesen tájékoztatva őket a történtekről és felajánlva a hangfelvételeket, amennyiben azokra szükség lenne az ügy kivizsgálásához. A tankerülettől azonban semmilyen válasz nem érkezett.

A tanár által elkövetett verbális bántalmazások között olyan kijelentések is szerepeltek, mint „Baromagyú. Semmit nem írtál, a másik hülye sem (...) Kitekerem a nyakad! Kiváglak innen úgy, hogy kitörik kezed-lábad. Ki kíváncsi rád? Téged ki kérdezett már megint? Senki nem kíváncsi rád. Senki!” – ezeket a kislány osztálytársai előtt mondta.

Az ügy kapcsán a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter is megszólalt, jelezve, hogy a tankerület felelőssége is felmerülhet, ha bejelentés érkezett hozzájuk, de nem reagáltak rá érdemben. Horváth szerint ebben az esetben a tankerületnek vállalnia kellene a felelősséget.