Darvasi László és a monumentális nagyregény: a Neandervölgyiek

Az 1712 oldalas monumentális nagyregény, a Neandervölgyiek bemutatóján Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő elmondta, hogy két hét alatt olvasta el a szöveget. Darvasi László szerint egy regény élete az író születésével kezdődik és halálával sem ér véget.

Darvasi László elmondása szerint huszonöt éve szeretett volna kertregényt írni, és úgy véli, hogy egy regény nem akkor kezdődik, amikor az írás megkezdődik, és nem is akkor ér véget, amikor kézbe veszi az ember a nyomdameleg példányt. A Neandervölgyiek esetében a történet már a nagyszüleivel, a rokonságával, a városával és a közösségével kezdődött, még mielőtt megszületett volna.

A Tanulmány a nagyregényről című telexes tárcájában Darvasi egy 1977. decemberi délutánt idézve hasonlította a nagyregényírást az olajhordáshoz. A Neandervölgyiek megírásának főbb stációi között említette, hogy a regény írása során más műveket is írt, többek között novellásköteteket és tárcakönyveket. A nagyregény írása során a díva hisztériás rohamokat kapott, de a munka végül elvezetett az utolsó mondatig.

Darvasi László szerint a nagyregények között Mészöly Miklós életműve maradt meg benne, de említést tett Nádas Péterről, Krasznahorkai Lászlóról és Lengyel Péter Macskakőjéről is, mint hatással lévő művekről. Továbbá nemzetközi szerzőket is megnevezett, mint például az izlandi Stefánssont, McCarthy-t, Franzen-t és Virginie Despentes-t.

A Neandervölgyiek írása során Darvasi László sok jegyzetet és vázlatot készített, a falon egy nagy papíron követte nyomon a szereplőket. A Magvető Kiadó gyönyörűen bánt a könyvvel, és a szerző több száz cédulát használt fel a munka során. A könyvet többször át kellett írnia, többek között Turi Timi és Schmal Alexandra szerkesztői javításai után.

A kötet bemutatóján elhangzott, hogy a Neandervölgyiekben több pályatársat, így Esterházy Pétert, Mészöly Miklóst, Závada Pált és Rubin Szilárdot is megidézi, valamint korábbi műveiből ismert szereplőkkel és motívumokkal találkozhatunk. Darvasi szerint a történelem terepasztal, és az irodalom egy nagy kórus, ahol az írók egymás mellé beszélnek és kiegészítik egymást.

A Neandervölgyiek 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen, és Darvasi László tervei szerint a folytatás el fog jutni a mához, a Kádár-rendszeren és a rendszerváltáson át a jelenkori Magyarországig. A szerző szerint a legfontosabb kérdések egyike, hogy az emberek miben hisznek, és hogy van-e alap, fundamentum az életükben.

Végül Darvasi László arról beszélt, hogy írás közben nem foglalkozik az olvasóval, de a könyv megjelenése után csodálkozik azon, hogy az olvasók milyen új értelmeket fedeznek fel a műben. Őt rétegszerzőként határozza meg magát, de hangsúlyozza, hogy egy vékony réteg is lehet nagyon bonyolult.