Sanghaj és Budapest olyat tett, amire az Egyesült Államok és Japán is felkapta a fejét

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach kiemelte Budapest sikereit a városi sportágak olimpiai selejtezőjén, amely pozitív visszhangot váltott ki világszerte.

A Ludovika Campuson megrendezett eseményen több mint 60 ezer látogató volt jelen, ahol a sportolók sportmászásban, BMX freestyle-ban, gördeszkában és bréktáncban küzdöttek a párizsi kvótákért. Bach elnök gratulált Magyarországnak és Budapestnek a nagyszerű sikerhez, és elégedettségét fejezte ki a nézők száma és a versenyeket övező légkör kapcsán. Hozzátette, hogy a kvalifikációs esemény nagyon jó fogadtatásra talált a közösségi médiában és a digitális közösségben is. Az Egyesült Államokból és Japánból érkező visszajelzések kiemelkedőek voltak, ami arra ösztönzi a NOB-t, hogy átgondolja a jövőbeni olimpiai kvalifikációs sorozat formátumát a Los Angeles-i játékokra vonatkozóan.

Mark Adams, a NOB sajtófőnöke szerint a budapesti versenyek közvetítései 128 országba és területre jutottak el lineáris és digitális felületeken.

Thomas Bach az orosz és fehérorosz versenyzők részvételével kapcsolatban elmondta, hogy a sportolókat nem lehet megbüntetni azért, amit az országuk kormánya vagy a nemzeti olimpiai bizottságuk tesz, ha ők maguk nem támogatják ezeket a cselekedeteket. Emiatt döntöttek úgy, hogy azok a sportolók, akik nem támogatták az ukrajnai agressziót, semlegesként részt vehetnek az olimpián, és minden egyes esetben az illetékes bizottság ellenőrzi a részvételi jogosultságukat.

A NOB elnöke beszélt a párizsi olimpia előkészületeiről is, amelyek egy hónap múlva kezdődnek. Bach szerint Párizs készen áll a játékokra, és az izgatottság folyamatosan nő. Az olimpiai ötkarika már a reptéren és az Eiffel-torony előterében is fogadja az utazókat, a Concorde téren pedig épülnek a lelátók. Az elnök szerint a francia társadalom kezd felsorakozni a játékok mögé.

Bach hozzátette, hogy a játékok egyesítő ereje lehet egy megosztott világban, és az emberek világszerte vágynak valamire, ami újra összehozza őket. Az olimpia pozitív és valós híreket szolgáltat, amelyek reményt adnak.

A nemek közötti egyenlőség jegyében a NOB egyenlő arányban osztott kvótát a férfiaknak és a nőknek, és Párizsban a korábbiaknál jobban kidomborodik majd a játékok városi jellege. Az esemény fenntarthatóbb lesz, mivel a károsanyag-kibocsátást a felére csökkentik.

A biztonság kérdését érintve Bach elmondta, hogy Franciaországban mindent megtesznek a biztonság szavatolása érdekében, szorosan együttműködnek nemzetközi partnerekkel és több ország hírszerzésével. Látható a magas szintű elköteleződés, és mindenki azt szeretné, ha biztonságos körülmények között zajlana le az olimpia.