Oltástagadókkal szembeni fellépés

A Magyar Orvosi Kamara támogatást nyújt azoknak az orvosoknak, akiket a kötelező gyermekkori védőoltások beadása miatt perelnek be oltástagadók és az általuk támogatott csoportok.

Az utóbbi időben a közösségi médiában és egyéb médiaplatformokon terjedő orvosellenes és tudományellenes kommunikáció, valamint a szakmai orvosszervezeteket gyengítő politikai intézkedések, mint például az Orvosi Kamara önkormányzati jogkörének csökkentése, hozzájárultak ahhoz, hogy a társadalomban megerősödjenek azok a szélsőséges nézetek, amelyek figyelmen kívül hagyják a közösségi szolidaritást és felelősségvállalást. Ez a jelenség különösen a gyermekkori védőoltások terén jelent veszélyt a gyermekeinkre nézve. A Magyar Orvosi Kamara szerint csak a kormányzati és hatósági intézkedések, a lakosság tájékoztatása és a szakmai szervezetek megerősítése révén lehet hatékonyan szembe szállni ezzel a problémával.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke, Kántor Irén a Portfólio-nak adott háttérbeszélgetés során beszámolt arról, hogy egyre több gyermekorvost perelnek be szülők, mert nem hajlandóak mentesítést adni a kötelező védőoltások alól. Emiatt egy felmérés készül a hazai oltásellenesség helyzetéről a gyermek háziorvosi praxisokban.