Paks II.: Két jelentős változás az uniós döntés következtében

A hétfőn elfogadott 14. oroszellenes uniós szankciós csomag egyértelművé tette, hogy a Paks II. projekt nem esik az uniós szankciók hatálya alá, ami jelentős lehetőségeket nyit meg az uniós beszállítók számára a projektben való részvételre.

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Jákli Gergely a Portfolio-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a friss uniós döntés értelmében gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Siemens Energy képes lesz teljesíteni a Paks II. irányítástechnikai rendszerének leszállítására vonatkozó szerződéses kötelezettségeit. Egy iparági forrás szerint a német exporthatóság már nem fogja akadályozni a Siemens Energy-t az irányítástechnikai rendszer leszállításában, és kiemelte, hogy az EU-n belüli technológiaátadás blokkolása példátlan lenne.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a Paks II. projekt teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól, ami azt jelenti, hogy az európai vállalatoknak nem kell engedélyt kérniük a saját tagállami hatóságaiktól a projektben való részvételhez. A miniszter hozzátette, hogy ezáltal a politikai rosszakarat lehetőségét is kiiktatták, és felgyorsíthatják a beruházást, mintha nem lenne háború Ukrajnában.

A 14. szankciós csomag két fontos változást hozott a Paks II. projekt számára. Egyrészt a projekt egy önálló bekezdést kapott a szankciók alóli kivételek rögzítésekor, másrészt megszűnt a szankciómentesítési eljárás kötelezettsége. Jákli szerint ez sok adminisztratív terhet vesz le a projektben részt vevő vállalatok válláról, mivel a beszállítóknak egyszerűen csak értesíteniük kell a saját exporthatóságukat a projektben való részvételről.

A Siemens Energy esetében, mivel az irányítástechnikai rendszer a kettős felhasználási célú technológiák szabályrendszerébe tartozik, továbbra is szükség van engedélyre a német exporthatóságtól, de ez az eljárás kevésbé enged teret a politikai beavatkozásra.

Összességében a 14. uniós szankciós csomag a Paks II. projekt számára jelentős előrelépést jelent, mivel megszünteti az irányítástechnika leszállításának szankciók miatti akadályoztatási lehetőségét, és óriási lehetőséget teremt a magyar és EU-s vállalatok számára a projektbe való bekapcsolódásra. A változásoknak köszönhetően a magyar vállalatok részvételi aránya is növekedhet az építkezés során.

Nemcsak az uniós, hanem az esetleges magyarországi akadályok is elhárultak az új paksi atomerőművi blokkok előtt. Heringes Anita, Paks megválasztott új polgármestere az Economxnak leszögezte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Paks II. zökkenőmentesen haladjon, és magánemberként is nagyon reménykedik abban, hogy mihamarabb elindul a termelés az új magyar nukleáris erőműben.