Gazdasági paradigmaváltás szükségessége

A gazdasági problémák megoldásához elengedhetetlen egy paradigmaváltás, amelyre a jelenlegi válságok – a klímaváltozástól kezdve az egyenlőtlenségeken át a globális konfliktusokig – adnak okot. A változásra a liberális demokráciákban uralkodó bizalmatlanság is rávilágít, amely a polgárok körében érzékelhető a kormányzatok képességeit illetően.

A mainstream közgazdasági gondolkodás paradigmaváltásai gyakran válságokra adott válaszként jelennek meg, mint ahogy ez a 1970-es évek stagflációját követően is történt. Jelenleg az Egyesült Államokban és Franciaországban is politikai változások állhatnak be, amelyek a választók elégedetlenségének kihasználásával veszélyes populista politikák térnyeréséhez vezethetnek.

A berlini Forum New Economy által szervezett "Winning Back the People" csúcstalálkozón vezető közgazdászok és gyakorlati szakemberek gyűltek össze, hogy új megközelítéseket vitassanak meg. A találkozó eredményeként született Berlini Nyilatkozatot több tucat vezető tudós írta alá, köztük Nobel-díjasok és neves kutatók, mint Angus Deaton, Mariana Mazzucato, Olivier Blanchard és Thomas Piketty.

A washingtoni konszenzus, amely évtizedeken át a piacpárti megközelítéseket részesítette előnyben, kihívásokkal szembesül. A jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek növekedése, az iparpolitika újraértékelése és a klímaváltozás elleni küzdelem stratégiái mind hozzájárultak a paradigmaváltás szükségességéhez.

Az emberek bizalmának visszaszerzéséhez olyan politikákra van szükség, amelyek helyreállítják a saját sorsuk feletti kontrollt és a kormányokba vetett bizalmat. A közös jólét és a jó munkahelyek megteremtésére, valamint a regionális zavarok kezelésére kell összpontosítani.

Az új konszenzus részeként a klímapolitikának ötvöznie kell az ésszerű karbonárazást erős pozitív ösztönzőkkel és ambiciózus infrastrukturális beruházásokkal. A fejlődő országoknak meg kell kapniuk a klímavédelmi átálláshoz szükséges forrásokat.

A Berlini Nyilatkozat aláírói nem állítják, hogy minden kérdésre választ tudnak adni, de céljuk, hogy új elveket fogalmazzanak meg és mandátumot adjanak a politikai koncepciók gyakorlati finomítására. A nyilatkozat aláírói között szerepel többek között Adam Tooze, Gabriel Zucman és Dani Rodrik, aki a Harvard Egyetem Kennedy School of Government közpolitikai iskolájának nemzetközi politikai gazdaságtan professzora.

A populista politikák térnyerésének megelőzéséhez és a válságok leküzdéséhez egy új politikai konszenzusra van szükség, amely a polgárok bizalomvesztésének okaira összpontosít. Az emberek támogatottságának visszaszerzéséhez olyan programra van szükség, amely az emberek érdekeit helyezi előtérbe.