Nem szabad orosz kézen hagyni az ukrán ritkaföldfém készletet

Az ukrán területen található ásványi kincsek, köztük a ritkaföldfémek jelentőségét a nyugati és az ukrán álláspont is hangsúlyozza, mely szerint a béke csak az orosz csapatok teljes kivonásával érhető el, míg Moszkva a harctéri realitások figyelembevételével szeretné kezdeni a tárgyalásokat.

Ukrajna ásványi kincsekben gazdag ország, amely a világ ásványi kincseinek 5 százalékát rejtő területtel rendelkezik, és 20 ezer ásványi lelőhelyet tartanak számon, amelyek 117 ásványt ölelnek fel. Ezek közül 8,761 kereskedelmi értékű, és szerepel az ország nyilvántartott ásványi tartalékai jegyzékében. A 2014-es válság és a 2022-ben kitört háború előtt 3,055 lelőhely volt termelésben, amelyek közül 147 fémes, 4,676 nemfémes, 2,233 éghető ásvány, és 1,705 vízadó réteg. Az országban több mint kétezer bányászati vállalat működik, és 2018-ban Ukrajna benne volt a TOP10-ben a gallium, rutil, titánszivacs, grafit és más ásványok globális termelése terén, valamint ígéretes lítium és egyéb új ásványi kincsek tekintetében is.

Az EU és az Egyesült Államok korábban jelentős mértékben hagyatkozott a kínai és az orosz ritkafémekre és kritikus ásványokra, amelyek előállítása energiaigényes és környezeti szennyezéssel jár. Az EU diverzifikálni kezdte ellátási láncait, és stratégiai partnerségi megállapodást kötött Kanadával és Ukrajnával a ritkaföldfémek terén.

A háború kitörése azonban megakasztotta ezt a folyamatot, mivel számos vállalat leállította bányászati tevékenységét Ukrajnában, és a feltárt de a feltáratlan lelőhelyek nagy része orosz kézen van. Oroszország legalább 12400 milliárd dollár értékű ukrán energia-, fém- és ásványi lelőhelyet vont ellenőrzése alá.

Az ukrajnai lelőhelyek nagy része egyelőre nincs kitermelés alatt, és a kérdés az, hogy ki fogja megkezdeni a kitermelést. Lindsey Graham republikánus szenátor szerint Ukrajnában legalább 10-12 ezer milliárd dollárnyi kritikus ásványi kincs van, ami nem kerülhet orosz kézre. Egy ukrán újságíró és blogger, Anatolij Sarij szerint a háború lezárása után Ukrajna ásványi kincseivel és azok kitermelési jogának átengedésével tudja majd rendezni adósságait.

Ukrajna a nyugati gazdaság szempontjából fontos állam volt és lehet a jövőben is, így az ásványi kincsek jelentősége nem zárható ki teljesen a jövőbeli gazdasági és politikai döntésekben.