A magyar űrhajósprogram fontosságáról és jövőjéről

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa kiemelte a magyar űrhajósprogram jelentőségét, amely nemcsak a tudományos kutatásokat, hanem a fiatalok inspirálását is szolgálja, és nagy nemzeti büszkeséget jelent az országnak.

Ferencz Orsolya szerint a magyar űrhajósprogram nem csak a kutatási és tudományos projektek megvalósításában játszik fontos szerepet, hanem a fiatalok inspirálásában és a nemzeti büszkeség erősítésében is. Nyíregyházán, egy kerekasztal-beszélgetésen beszélt arról, hogy a Hunor nemzeti űrhajósprogram keretében magyar űrhajósok, köztük Kapu Tibor, végezhetnek majd nemzeti programokat a nemzetközi űrállomáson, az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a program tudományos tartalmának véglegesítése még folyamatban van, és ebben jelentős szerepet játszik az a másfél évig tartó felhívás, amelyre rengeteg értékes tudományos kísérletjavaslat érkezett. Ezek közül választják majd ki a végleges projektekhez szükségeseket.

Ferencz Orsolya hozzátette, hogy az ESA különös figyelmet fordít az iskolásokkal való kommunikációra, így a magyar űrhajósoknak is fontos feladatuk lesz bemutatniuk munkájukat és az űrt az általános iskolás diákok számára.

Az űrrepülés hatását Farkas Bertalan példáján keresztül érzékeltette, kiemelve, hogy az űrrepülések generációkat inspiráltak a természettudományok iránt. A miniszteri biztos szerint az űrhajózás felkeltheti a fiatalok érdeklődését ezek iránt a területek iránt, amelyek a 21. században kiemelt jelentőséggel bírnak, és jelenleg hiány van ezekben a szakmákban a jelentkezőkből.

A miniszteri biztos rámutatott, hogy az űrhajósok küldetése nem ér véget a landolással; további kutatási munkákban való részvétel mellett az űrhajósoknak "nagykövetekként" kell szolgálniuk, és élményeiket, tapasztalataikat kell megosztaniuk a nagyközönséggel.

Ferencz Orsolya beszámolt arról is, hogy tizenhét magyar egyetem együttműködésével elindult a UniSpace program, amely a műszaki, természettudományi, élettani-orvosi, társadalomtudományi, jogi és biztonságpolitikai területek aktualitásait oktatja. A programhoz további négy egyetem csatlakozik, és a nemzetközi érdeklődésre való tekintettel angol nyelven folytatódik.

A beszélgetésen részt vevő Kapu Tibor és Cserényi Gyula az űrhajósok kiválasztásának és kiképzésének folyamatáról, valamint részleteiről számoltak be a közönségnek.