Egyre több hazai cég használ mesterséges intelligenciát

A 2024-es EY Global Integrity Report szerint a magyar vállalatok közel kétharmada már használja vagy tervezi a mesterséges intelligencia bevezetését, miközben közel egyharmaduk még nem foglalkozik ezzel a területtel.

Az EY által végzett kutatás, amely világszerte 53 országban, köztük Magyarországon is zajlott, 5464 munkavállaló és igazgatósági tag megkérdezésével vizsgálta a mesterséges intelligencia használatát és az etikus működés feltételeit. A kutatásból kiderült, hogy a magyar vállalatok 20 százaléka már aktívan alkalmaz mesterséges intelligencia eszközöket, és további 18 százalék tervezi az ilyen megoldások bevezetését a következő két évben.

Farkas Ádám, az EY felelős üzleti működéssel kapcsolatos szolgáltatásait vezető partnere szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása óriási potenciált jelent a hazai cégek számára. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bevezetés során fontos figyelembe venni az etikai szempontokat, mint például a magánélet védelmét, az adatbiztonságot és a diszkrimináció megelőzését. Az etikai irányelveknek és a változó jogszabályoknak való megfelelés is kiemelt fontosságú a megbízható alkalmazás érdekében.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a vállalatok többsége már elkezdte vagy tervezi az MI-megoldások ellenőrzését bevezetés előtt (68 százalék), a felsővezetők bevonását a folyamatba (66 százalék), útmutató kidolgozását az alkalmazottak számára (65 százalék), valamint adatvédelmi szabályok bevezetését (65 százalék). Az etikus használati irányelvek meghatározása is már elkészült vagy egyeztetés alatt van a válaszadók 63 százalékánál.