Gmail: A történelem legnagyobb újítása

A Google beépíti a mesterséges intelligenciát a Gmail szolgáltatásába, amely a Gemini nevű nyelvi modell segítségével képes lesz a hosszú e-mail váltások összefoglalására és a megfogalmazás segítésére.

Az e-mail használata sokak számára már csak egy szükséges rossz, amit a felesleges levelek áradata jellemez. A Gmail új funkciója éppen ebben nyújthat segítséget, hivatalos formában történő megfogalmazásban is támogatva a felhasználókat.

A Google által fejlesztett mesterséges intelligencia, a Gemini, a Gmail oldalsávjában kap helyet, így a felhasználóknak nem kell elhagyniuk a levelező felületet az új funkció használatához. Az MI képes lesz javasolt parancsokat is adni, valamint válaszolni a felmerülő kérdésekre az adott levélváltások kapcsán.

Az újítás azonban nem lesz ingyenes: csak azok számára érhető el, akik üzleti vagy magán Gemini-előfizetéssel rendelkeznek. A magánfelhasználóknak a Google One AI Premium díjcsomagot kell igénybe venniük, amely havi 8790 forintba kerül.

A Google ígérete szerint a következő napokban és hetekben minden felhasználónál meg fog jelenni az új MI-funkció, mind a mobilos, mind a webes felületen.

A közösségi média terén is történnek hasonló innovációk. A Meta által indított Threads közösségi oldal, amely a Twitter (mai nevén: X) alternatívájaként jött létre, most bevezette a decentralizációt. Ezáltal a Threads bejegyzések a fediverzum részei lehetnek, így más platformokon, mint például a Mastodonon is megjelenhetnek. A Threads felhasználói a 18 év feletti korosztályból már béta teszt keretein belül kipróbálhatják ezt az új funkciót, amely az ActivityPub protokollt használja. A teljes átjárhatóság még nem valósult meg, de a Threads ezzel a lépéssel jelentősen megkülönbözteti magát más közösségi platformoktól, mint például a Facebook.