A Facebookon kialakult zűrzavar: tévesen jelölt képek

A közösségi média óriása, a Meta, amely a Facebookot is üzemelteti, mostanában kritikák kereszttüzébe került, miután több fotós is arra panaszkodott, hogy saját készítésű, mesterséges intelligencia nélkül készült képeiket tévesen jelölték meg „Made with AI” felirattal.

A Meta vállalat még február elején jelentette be, hogy elkezdi felcímkézni azokat a képeket, amelyek mesterséges intelligenciával készültek, és májusban megerősítette, hogy a jövőben még több tartalomnál fogják alkalmazni ezt a jelölést. Azonban több fotós is arról számolt be, hogy a valóságban általuk készített, mesterséges intelligencia nélküli képeiken is megjelent ez a címke, ami különösen a mobilalkalmazásokon látható[^TechCrunch/Instagram].

Pete Souza, a Fehér Ház egykori fotósa is tapasztalta ezt a problémát, amikor egy Instagram-fotóján megjelent az említett címke. Souza szerint az Adobe szoftverének egyik művelete, a kép „lelapítása” előtt mentés, lehet az oka annak, hogy a Meta algoritmusa tévesen azonosította a képet mesterséges intelligenciával készültként[^TechCrunch/Instagram].

Peter Yan fotós szintén szembesült ezzel a helyzettel, amikor a Fudzsi hegyről készült képén jelent meg a „Made with AI” felirat, annak ellenére, hogy a kép valódi volt. Yan esetében a jelölés oka az volt, hogy a képen lévő szemetet egy generatív mesterséges intelligencia eszközzel távolította el. A fotós panasza után a címke eltávolításra került a képről[^Instagram/Peter Yan].

A Meta nem közölt részletes információkat arról, hogyan észleli a mesterséges intelligenciával készült tartalmat, csak annyit, hogy az észlelés az iparágban megosztott jeleken, vagy a felhasználók által történő bejelentéseken alapul. A TechCrunch megjegyzi, hogy a Meta platformjain rengeteg olyan kép található, amelyeket egyértelműen mesterséges intelligencia készített, mégsem lettek megjelölve[^TechCrunch/Instagram].