Zacher Gábor véleménye Varga Barnabás orvosi ellátásáról

Zacher Gábor, aki évek óta dolgozik sürgősségi betegellátóként focimeccseken, kritikán aluli szintűnek találta a skót-magyar Eb-meccsen történt mentési helyzetet.

A Stuttgart Arenában vasárnap történtek kapcsán Zacher Gábor, aki maga is gyakorlott pitch doktor, élesen bírálta a mentőcsapat munkáját. Varga Barnabás, a magyar csapat középcsatára súlyos sérülést szenvedett, és bár hordággyal vitték le a pályáról, az orvosi csapat eleinte nem kezelte kellő komolysággal az esetet. Zacher a Reggeli műsorban beszélt arról, hogy a tévé előtt ülve nem EU-konform szavakat használt, amikor látta, mi történik a pályán.

Zacher elmagyarázta, hogy többféle protokoll létezik a meccsek során történő sérülések kezelésére. Kisebb, nem életveszélyes sérülések esetén a csapatorvos az, aki elsőként lép akcióba, és ha szükséges, jelzést ad a helyszíni orvoscsapatnak. Súlyosabb esetekben, mint például összefejelés vagy ha egy játékos összeesik, a sürgősségi csapat orvosának jogában áll azonnal a pályára sietni, a játékvezető beavatkozása nélkül. Ebben az esetben a hordágyért felelős csapat is azonnal a helyszínre siet, minden szükséges orvosi felszereléssel.

A vasárnapi eset kapcsán Zacher Gábor kifejtette, hogy a csapatorvos gyorsan a helyszínre ért, de a mentőcsapat lassan reagált a jelzésre. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a stewardok, akik a nagy lepedőket vitték az esemény eltakarására, hamarabb értek oda, mint a mentőcsapat. Zacher hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetekben az emberélet mentése a legfontosabb, és nem szabad késlekedni. Ha valaki nem képes gyorsan reagálni és rohanni a szükséges távolságot a felszereléssel, akkor nem kellene ezt a munkát végeznie.

Zacher Gábor végül hozzátette, hogy ha ők, mentőorvosok ilyen színvonalon végeznék a munkájukat, akkor jobb lenne, ha visszaadnák a jogosítványukat.