Varga Barnabás: A magyar válogatott talizmánja

A The Athletic részletes cikkében Varga Barnabás vasárnapi horrorbalesetét elemzi, kiemelve, hogy a játékos a magyar válogatott számára talizmán szerepet töltött be.

A The Athletic beszámolója szerint Varga Barnabás, aki korábban a másodosztályú Gyirmótban játszott, a Nemzeti Sportnak adott tavaly decemberi nyilatkozatában még azt is fontolgatta, hogy befejezi a labdarúgást. Azonban a magyar válogatott legutóbbi Európa-bajnokságon való szereplésekor Varga már meghatározó játékosként tűnt fel. A cikk kiemeli: „Varga jól jellemezte az újjáalakult magyar csapatot: magabiztos, jó formában lévő és optimista. Kétségtelenül ő volt a csapat talizmánja.”

A The Athletic megjegyzi, hogy bár a rajongók Szoboszlai Dominiktól várták az inspirációt, a gólok tekintetében Varga volt a válogatott egyik fő reménysége. A vasárnapi meccsen történt súlyos ütközése kapcsán a cikk Christian Eriksen négy évvel korábbi, hasonlóan drámai esetéhez hasonlítja az eseményt, amikor a dán játékosnak a 2020-as Európa-bajnokság nyitómeccsén megállt a szíve. Eriksenhez hasonlóan, aki azóta felépült és a dán válogatottban góllal tért vissza, Varga Barnabás állapota is javul, és már üzent is a szurkolóknak.

Elek Ákos, korábbi válogatott labdarúgó szerint Varga Barnabás kiesése nagyban befolyásolja a válogatott további teljesítményét, és nehéz lesz a pótlása, ha a csapat továbbjut. Vargát hétfőn műtötték meg, az operáció komplikációmentes volt, így ha minden jól alakul, szerdán elhagyhatja a kórházat. Azonban biztos, hogy néhány hónapot ki kell hagynia. Elek úgy fogalmazott: „Az sem lepne meg, ha a remélt nyolcaddöntőben tipikus 9-es játékos nélkül állnánk ki.”

Elek a válogatott eddigi teljesítményéről is elmondta a véleményét, összességében pozitívan értékelve a csapat játékát. Kiemelte, hogy a skótok elleni siker jó szájízt hagyott a szurkolókban, és ha sikerülne a tizenhatban lenni, a csapaton már nem lenne semmilyen teher vagy nyomás. Elek szerint a válogatott az elmúlt években bizonyította, hogy erősebb riválisok ellen is képesek jobban futballozni.