Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálódik a sajtó körül

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó és a Transparency International ellen, annak ellenére, hogy korábban több kormányzati politikus, köztük Gulyás Gergely is azt állította, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat nem jelent veszélyt a sajtóra.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben kijelentette, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot. Az Átlátszó oknyomozó portál és a Transparency International azonban mégis kérdéseket kapott a Hivataltól az idei EP- és önkormányzati választások után kilenc nappal. A Magyar Hang számolt be először az esetről, amit a Telex is megerősített.

A kormány tavaly szeptember végén jelentette be, hogy a "szuverenitásvédelmet" tűzi ki új céljának, és novemberben nyújtották be a törvénycsomagot, amelynek része a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása is volt. A törvény szövegezése szerint a hatóság szinte bárkit és bármit vizsgálhat, aki Magyarország szuverenitását veszélyezteti.

A kormány kommunikációja kezdetektől fogva zavaros volt azzal kapcsolatban, hogy a Hivatal vizsgálja-e majd a sajtót. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarország szuverenitását több téren is támadják, és a törvény célja, hogy "borsot törjenek a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok" orra alá. Hollik István azonban azt állította, hogy a törvény nem a médiára fog vonatkozni, csak a választásokon induló szervezetek külföldi befolyásolását vizsgálják.

Varga Judit, a volt igazságügyi miniszter a törvényről és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításról szóló vitán azt mondta, hogy az idegen érdekek kiszolgálóit kell visszaverni, akik a nemzetközi NGO-hálózatok és a progresszív, liberális média segítségével próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést. Orbán Viktor miniszterelnök is a sajtót helyezte célkeresztbe, amikor arról beszélt, hogy meg kell akadályozni a baloldali médiát és NGO-kat abban, hogy külföldi pénzek segítségével befolyásolják a választást.

Az Átlátszó ellenőrzése ellenére a Sajtódíjat az Átlátszó szerkesztősége vehette át idén, amely korábban többek között a Gyurcsány-kormány idején történt rendőri brutalitásokat és Orbán Viktor magánrepülőzéseit is nyilvánosságra hozta. Az Európai Bizottság a szuverenitási törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.