Hatalmas kráter tátong egy illinois-i focipályán

Egy illinois-i focipályán váratlanul megnyílt a föld és egy hatalmas kráter keletkezett, csupán egy héttel azután, hogy amatőr csapatok befejezték az edzéseiket a helyszínen – számolt be róla a The Guardian. A sportpálya egy mészkőbánya közelében helyezkedik el, ami valószínűleg hozzájárulhatott a földomláshoz.

A város polgármestere elmondása szerint szerencsére nem történt személyi sérülés, mivel az omlás idején senki sem tartózkodott a pályán. A Marquette Katolikus Gimnázium sportklubjának vezetője, Brian Hoener rámutatott, hogy a helyzet sokkal rosszabbra is fordulhatott volna, tekintettel arra, hogy a kráter keletkezése előtt egy héttel még 60-70 ember használta a területet egy futballtáborban.

A keletkezett víznyelő méretei jelentősek: körülbelül 30 méter széles és 9 méter mély. Az eseményről készült felvétel is bizonyítja a kráter hatalmas méreteit, és látható rajta, hogy egy oszlopot is magába nyelt.

A város vezetése jelenleg arra vár, hogy a bányát üzemeltető New Frontier Materials vállalat szakértői – mérnökök és geológusok – nyilatkozzanak az esetről. A vállalat közleményéből kiderül, hogy felszínsüllyedés történt, és az esetet jelentették az összes illetékes hatóságnak. A New Frontier Materials szóvivője hangsúlyozta, hogy a biztonság a legfőbb prioritásuk, és a vállalat "a várossal együttműködve a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban fogja helyreállítani ezt a problémát, hogy a lehető legkisebb hatást gyakoroljuk a közösségre".

A jelenség hátterében állhatnak a klímaváltozás következményei is, amelyek egyre gyakoribbá tehetik a víznyelők megjelenését. Emellett a talajvíz szivattyúzása, az építkezések és bizonyos földhasználati módszerek is elősegíthetik ezek kialakulását. Pár éve egy mexikói farmon történt hasonló eset, akkor a víznyelő pereme elért egy lakóházat.